Sahrana sestre Olge Vjere Vančik

Na groblju u Miroševcu 27. rujna 1999. sahranjena je sestra Olga Vjera Vančik, čuvarica blaga Križevačke eparhije. Pozdravni govor održala je predsjednica Matice hrvatske Križevci Renata Husinec.

 

GOVOR RENATE HUSINEC

Duboko nas je potresla vijest da se ugasio život naše drage sestra Olge. Za sve nas koji smo je poznavali u Križevcima i u Matici hrvatskoj i koji smo se usudili ubrojiti u krug njezinih prijatelja, to je nenadoknadiv gubitak.

Sestra Olga je bila plemenita i rijetko odlučna i časna žena koja je svoje prijateljstvo i svu svoju ljubav darivala nesebično za obnovu i spas naše katedrale i biskupske rezidencije s prevrijednom knjižnicom. Sveima nama ostat će kao uzor ozbiljnosti i predanosti u borbi za poštene i pravedne ciljeve.

Matica hrvatska i grad Križevci pridružuju se povorci ožalošćenih koji tuguju za gubitkom vrijedne sestre Olge koja je svojim životom i svojim radom pokazala kako nijedna žrtva nije teška i kako se voli i poštuje naša križevačka i hrvatska baština.

Nikada nećemo zaboraviti njene riječi na samrtnoj postelji i nastojat ćemo ispuniti dato obećanje i pomoći dovršenje tek započete obnove.

Ostajemo osiromašeni za jedno veliko prijateljstvo i zahvalni za plemenitost, vjeru, hrabrost i odlučnost, s nadom da djelo koje smo s tolikom radošću zajednički započeli, uz Božju pomoć i zagovor pokojnice i završimo.

Neka joj svijetli vječna svjetlost.

 

IZ BIOGRAFIJE

Sestra Olga Vjera Vančik, rođena je 21. lipnja 1913. u Lipovljanima od oca Ilije (grkokatoličkog svećenika) i majke Olge. Brat Vladimir također je grkokatolički svećnik.

Po zanimanju je bila učiteljica. Kao pripadnica reda sestara Bazilijanki Hrvatske viceprovincije bila je savjetnica u njihovom Provincijalnom vijeću.

Pola sata prije smrti 22. rujna 1999. predsjednici MH Križevci Renati Husinec izrekla je sljedeće riječi: Vidite da sam na izmaku. Ja vas molim, pazite na knjižnicu i ovo sve, biskupiju, da ne propadne.