Knjiga „Humenski zavod i trojica Košičkih mučenika” predstavljena u Zagrebu

2000.

Knjiga „Humenski zavod i trojica Košičkih mučenika” autora Slanislava Stolarika predstavljena je 11. rujna 2000. u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu. O knjizi su govorili potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske Renata Husinec, recenzent knjige Stjepan Razum, predsjednik zagrebačkog ogranka Matice slovačke Zlatko Jevak i sam autor.

Govoreći o Humenskom zavodu Renata Husinec istaknula je kako on nije poznat široj hrvatskoj javnosti, no Zavod je jedan od najstarijih i najvažnijih obrazovnih, vjerskih i kulturnih središta tadašnje Ugarske. Upravo su u njemu Košički mučenici obavili duhovne vježbe prije svoje mučeničke smrti 1619. godine u Košicama.

– Osim portreta mučenika knjiga sadrži i dva govora koja osvjetljavaju važnost tih mučenika, a to su cjelovit prijevod govora pape Ivana Pavla II. i slovačkog nadbiskupa Alojza Tkača koje su održali 2. srpnja 1995. na sam dan kanonizacije u Košicama. U knjigu smo također uvrstili i govor koji je kardinal Franjo Kuharić održao na domovinskoj proslavi svetoga Marka Križevčanina 10. rujna iste godine u Križevcima. – rekla je Husinec.

Stjepan Razum naglasio je kako sva europska djela kao i svi enciklopedijski članci pišu o košičkim mučenicima, a hrvatski samo o Marku Križevčaninu.

– Hrvatski čitatelj dobiva u ruke prvi put knjigu koja na hrvatskom jeziku ne razdvaja tri Košička mučenika. Nije izvorno napisana na hrvatskom, već na slovačkom jeziku, pa upravo toj činjenici imamo zahvaliti da je Marko ostao združen sa svojim supatnicima. – rekao je dr. Razum.

Knjiga je izašla u nakladi Matice Hrvatske Križevci, Matice Slovačke Zagreb i župe Sv. Ane u Križevcima. Knjigu je uredila Renata Husinec, a sa slovačkog na hrvatski prevela Dubravka Sesar.

 

Plakat

Tekst u Večernjem listu
Tekst u Vjeniku
Tekst u Glasu Koncila

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s