Urbane intervencije

HAPPINESS_2Od 14. do 17. rujna 2003. križevačka udruga Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.) priređuje na niz lokacija u gradu program pod nazivom „Urbane intervencije – UKE (UrbanaKulturaEdukacije)”. Radi se o instalacijama jedanaest mladih umjetnika, među kojima je i troje talijanskih umjetnika: Andree Cerini, Andree Chiessa i Claudie Nanni. Osim njih, svojim će se projektima predstaviti Vesna Bolanča, Kruno Jošt, Jerko Macura, Mihovil Markulin, Vedran Perkov, Boris Šincek, Tanja Topolovec i Šaša Živković. Projekt su potpomogli  križevački Ogranak Matice hrvatske, Pučko otvoreno učilište, Likovna galerija i Grad Križevci.

U prostoru stubišta Ogranka Matice hrvatske postavljena je instalacija Vedrana Perkova „Happiness”. Prostor galerije  ispunjen je crvenim papirićima s likom smješka, koji vise sa stropa. Crveni kvadratići preuzeti iz državnog grba i nasmijani lik simboliziraju kišu sreće i domoljublja, ljude sretne i samosvjesne o svojoj pripadnosti.

Katalog

O PROJEKTU

„Urbane intervencije – UKE” pretvorio se u mali urbani festival koji umjetnicima pruža priliku za eksperimentiranje i sučeljavanje s mjestom snažno okarakteriziranim svojom arhitekturom i svojom poviješću, daleko od tradicionalnih prostora galerije i muzeja. Javni prostori grada Križevaca stavljeni su na raspolaganje mladim umjetnicima. Relacija čovjek-urbani prostor najdirektnije je područje pružanja i primanja svakodnevnih informacija. Počevši od pretpostavke da je jedan od najvažnijih faktora razvoja ljudske aktivnosti komunikacija, a sam prostor u kojemu se odvija određena umjetnička akcija dio te umjetničke akcije, ovaj projekt ima cilj da se umjetnost promatra kao sastavni dio društvene prakse i komunikacije s urbanim stanovništvom. Alternativa kulturna događanja u traženju novih urbanih prostora nastoje dovesti umjetnost recipijentu uz reinterpretaciju tih prostora kroz određeni umjetnički oblik. Ovogodišnji izbor umjetnika napravljen je sa željom spajanja mladih umjetnika domaćeg i stranog terena. U budućnosti je namjera ugostiti strane umjetnike iz svih internacionalnih kulturnih centara, bez obzira kojom formom umjetnosti se bavili.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s