Predstavljena knjiga Miroslava Mikuljana

20110217_1U Velikoj vijećnici Grada Križevaca predstavljena je  25. travnja 2014. u organizaciji Ogranka MH u Križevcima knjiga Smrtonosna paučina autora Miroslava Mikuljana. O knjizi su govorili Marija Peakić Mikuljan, Nevenka Nekić i Nikola Đuretić.

 

Pozivnica

 

O AUTORU

Miroslav Mikuljan rođen 7. 11. 1943. u Raščanima kod Križevaca, diplomirao je montažu na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Filmom se počeo baviti kao amater sredinom 60-ih godina; zapažena ostvarenja (Putnici Eldorado expressa, Rođendan stalagmita, Postsezona, In continuo i dr.) donose mu zvanje majstor amaterskog filma. U profesionalnoj kinematografiji debitira 1971. kratkometražnim filmovima; ističu se dokumentarni Radnica i Oproštaj (oba 1978.) socijalne tematike te kratki igrani Nije daleko (1979.), kasnije još dokumentarni Dobro došli u Lobor-grad (1989.).

Njegov prvi cjelovečernji film Hoću živjeti (1982.) priča je iz suvremenoga seoskog života, dok u idućem projektu Crveni i Crni (1985.) prikazuje štrajk rudara u Labinu 1921. i osnivanje Labinske republike. Za Televiziju Novi Sad režirao je TV film Smrt godišnjeg doba (1988.), a za Televiziju Zagreb – gdje je urednik u dokumentarnom programu – veći broj dokumentarno-feljtonističkih emisija te nekoliko TV drama.

Godine 2010. za dokumentarni film Ljudi s mliječnog puta prima prestižnu nagradu “Oktavijan”, isti film po izboru publike nagrađen je i na Zagrebdoxu.

(preuzeto s www.moj-film.hr)

 

Članak Hrvoja Hitreca

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s