Suradnja s Maticom slovačkom

matica slovacka

Dvadeset i šest članova Matice slovačke u Zagrebu posjetilo su je 31. svibnja 2014. Križevce. Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Matica slovačka u Zagrebu već petnaestak godina održavaju prijateljske veze. Slovački su matičari obišli najznamenitije križevačke kulturno-povijesne spomenike, Glogovnicu i Kalnik, a s posebnim su zanimanjem u prostorijama križevačkog ogranka razgledali izložbu posvećenu 100. obljetnici smrti Franje Markovića, koju je u povodu Dana grada Križevaca postavio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske.

Također su razgledali Gradski muzej u kojemu im je ravnatelj Zoran Homen, prof. pokazao izložbu radova akademskoga slikara Matka Antolčića Hrvatski sveci i blaženici u našem narodupostavljenu tijekom 6. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Razgledali su i grkokatoličku katedralu Presvete Trojice, obnovljene biskupske odaje i bogatu knjižnicu.

Suradnja dviju matica

Suradnja je započela 2000., kada su zajednički objavili knjigu Humenski zavod i tri košička mučenika dr. Stanislava Stolarika, sadašnjega biskupa u Košicama. Tom su knjigom željeli dati skroman prilog boljem poznavanju košičkih mučenika, koji na poseban način povezuju Slovačku i Hrvatsku, osobito sv. Marko Križevčanin koji je, kako je napisao kardinal Josip Bozanić, duhovni most zajedništva vjernika Slovaka i Hrvata, koje se poslije plodno nastavilo u životu prvoga zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika.

Posjet Slovačkoj

Matica Slovačka u Zagrebu organizirala je nekoliko studijskih putovanja u istočnu Slovačku, na kojem su bili i članovi Ogranka Matice hrvatske iz Križevaca na čelu s predsjednicom Renatom Husinec. I ove godine tijekom prošloga mjeseca bili su u istočnoj Slovačkoj i posjetili Košice, Prešov, Bardejov, Levoču i Bansku Bistricu. Jedan od ciljeva putovanja bio je posjet katedrali sv. Elizabete u Košicama, najljepšoj gotičkoj crkvi u Slovačkoj, gdje su položili cvijeće na oltar košičkih mučenika i na grob Jelene Zrinske. Zanimljiv je bio susret i razgovori o zajedničkoj duhovnoj i kulturnoj baštini s dr. Peterom Sedlakom u Prešovu i biskupom Stolarikom u Košicama, kojemu je predsjednica ogranka Renata Husinec darovala prijevod njegove knjige na hrvatski, kao i prijevod na slovački Rječnika biblijske teologije Xaviera Leon-Dufoura, koji je objavila Kršćanska sadašnjost u Zagrebu.

Posjet biskupu Stolariku u Košicama web

Članak iz časopisa Prameň
Članak u Vijencu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s