Obilježavanje obljetnice prijenosa kostiju Zrinskoga i Frankopana u Zagreb

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima,  Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Družba Braća Hrvatskog Zmaja i Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci u petak 17. svibnja obilježili su stotu godišnjicu prijenosa kostiju hrvatskih mučenika iz Bečkog Novigrada u zagrebačku prvostolnicu (1919. – 2019.).

U okviru svečanosti predstavljena je i monografija Zrinski i Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu, autora Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevia Šetića, a koju su predstavili akademik Feletar i prof. dr. Petrić.

Program se održao u okviru Festivala povijesti Kliofest. Cilj festivala je posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Kao domaćini, nazočne su pozdravili akademik Franjo Tomić, mr. sc. Renata Husinec i gradski pročelnik Sandro Novosel. U prigodnom glazbenom programu nastupili su Jasminka Funtak i Hana Sever iz Glazbene škole Albert Štrige Križevci. Moderator je bio  dr. sc. Ivan Peklić,

Tekst i foto: prigorski.hr