Održana izborna skupština Ogranka

U četvrtak 19. prosinca 2019. održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, na kojoj je za predsjednicu ponovo izabrana mr. Renata Husinec, potpredsjednica je Martina Valec-Rebić, a tajnica Danijela Zagorec. Izabrano je i osam članova Predsjedništva: Marijana Ivanek Martinčić, Franjo Husinec, Iva Rupčić, Branka Špoljar, Đurđica Trbus, Tomislav Stipić, Tihomir Pleša i Zoran Kovač, dok su članovi Nadzornog odbora Željko Štubelj, Stjepan Palijan i Josip Trbus.

Skupština je otvorena državnom himnom koju je otpjevala križevačka profesorica pjevanja Ana Fortuna. Uslijedio je izbor radnih tijela skupštine: u radno predsjedništvo izabrani su Josip Trbus, Renata Husinec i Marijana Ivanek Martinčić, u provjerbeno-izbornu komisiju Ivka Kvaternjak, Đurđica Trakošćanec i  Renata Erhatić, za zapisničarku Danijela Zagorec te za ovjerovitelje zapisnika Tonko Mijač i Jasna Mandić.

Nakon usvajanja poslovnika i utvrđivanja broja prisutnih članova, uslijedile su pozdravne riječi članova i gostiju. Rad križevačkoga Ogranka pohvalio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić, koji je istaknuo da Matica treba raditi i dalje na identitetu svojih gradova te pozvao na suradnju u 2020. godini.

Uslijedila su izvješća o radu udruge u prethodnom razdoblju.

Predsjednica udruge mr. Renata Husinec podnijela je izvješće o velikom broju aktivnosti koje je Ogranak organizirao u 2018. i 2019. godini. Podsjetila je na izdavačku djelatnost (katalozi, knjige i kalendari), održane tribine i predavanja, izložbe, koncerte, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, gostovanja poznatih osoba i druge događaje. Istakla je suradnju s brojnim ustanovama, školama, KUD-ovima jer, kako je rekla, bez zajedništva nema plodova. Sve su te aktivnosti realizirane skromnim sredstvima, no puno je učinjeno na dobrovoljnoj osnovi i zalaganjem članova Ogranka.

Zatim je tajnik Ogranka Josip Trbus podnio financijsko izvješće, a predsjednik nadzornoga odbora Željko Štubelj potvrdio je da je sve poslovanje odrađeno prema zakonu.

Potom je dotadašnjem predsjedništvu i članovima nadzornoga odbora dana razrješnica te je pristupljeno izboru novoga vodstva udruge.

Usvojen je i prijedlog Okvirnog programa za 2020. godinu u kojem se nastavlja nakladnička djelatnost, organizacija tribina, predavanja, predstavljanja knjiga i časopisa, glazbena događanja, izložbe, a sljedeće se godine planira obilježavanje 30 godina Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te 160 godina poljoprivrednog školstva u našem gradu.

Za počasnu članicu Ogranka Matice hrvatske proglašena je profesorica Lijerka Končurat koja je u Matici od trenutka osnivanja Ogranka u Križevcima 1965.

Skupština je zatvorena nastupom Kulturno-umjetničkoga društva “Prigorje”.