Znanstveni skup o Križevcima

U Križevcima je od 14. do 16. listopada 1993. održan znanstveni skup „Križevci u prošlosti i sadašnjosti” u organizaciji Grada Križevaca i Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te pod pokroviteljstvom HAZU-a. Na skupu, koji je kruna proslave 740. obljetnice otkako je ban Stjepan dodijelio povelju slobodnoga grada Križevcima, izlaganje je održalo četrdeset eminentnih hrvatskih znanstvenika, kulturnih djelatnika, povjesničara, istraživača hrvatske povijesti, umjetnosti i kulture.

Skup je popraćen i nizom prigodnih kulturnih događaja. Prvoga dana, 14. listopada predstavljena je knjiga „Umjetnička topografija Hrvatske. Križevci – grad i okolica” urednika dr. Žarka Domljana i istaknutih povjesničara umjetnosti. Navečer je u župnoj crkvi sv. Ane izvedeno djelo nepoznatog autora iz 17. stoljeća „S. Joannis Evangelistae dictum”. Djelo je izveo Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu „Cantores Sancti Marci” i mješoviti zbor HPD „Kalnik” iz Križevaca pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića uz orguljsku pratnju Alena Kopunovića-Legetina.

Također, u križevačkoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba zbirke grafičkih listova iz fundusa Likovne akademije u Zagrebu, a u Gradskom muzeju izložba o rezultatima arheoloških ispitivanja na Kalniku „Kalnik – Igrišće. Kasnobrončano nalazište”. U galeriji Ars predstavljena je grafička mapa „Križevci”.

Skup je završio u subotu 16. listopada navečer u grkokatoličkoj katedrali Presvetoga Trojstva predstavljanjem vodiča dr. Gorana Ivaniševića „Grkokatolička katedrala Presvetoga Trojstva i biskupska rezidencija u Križevcima”. Potom je Ćirilometodskog zbora iz Zagreba pod ravnanjem maestra Gorana Ante Blažekovića izveo liturgijski koncert. Sutradan je zbor pjevao u katedrali i liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga.

KNJIŽICA SKUPA