Gundrum u Bugarskoj akademiji znanosti

bugarska 20Osam članova Matice hrvatske Križevci, na čelu s predsjednicom Renatom Husinec, akademikom Josipom Bratulićem, potpredsjednicima Matice hrvatske Vlahom Bogišićem i Stjepanom Sučićem te nekoliko matičara iz Zagreba, boravilo je od 4. do 8. listopada 2003. u Bugarskoj na poziv Bugarske akademije znanosti radi predstavljanja knjige cijenjenoga križevačkoga kirurga dr. Franje Husinca Dr. Fran Gundrum — Oriovčanin.

Delegaciju Matice hrvatske i njezina Ogranka iz Križevaca primili su 7. listopada, neposredno uoči predstavljanja knjige, akademik Konstantin Kossev, potpredsjednik Bugarske akademije znanosti, akademik Jevgenij Golovinski i akademkinja Snježana Milčeva Nikolova, direktorica Bugarske enciklopedije.

U velikom salonu Bugarske akademije znanosti knjigu Dr. Fran Gundrum-Oriovčanin pred šezdesetak su nazočnih predstavili dr. Rumijana Božilova, dr. Ljudmila Mindova i sam autor, dr. Franjo Husinec. Nazočne je pozdravio ataše za kulturu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj gospodin Saša Momčinović. Dr. Rumijana Božilova priredila je u predvorju Akademije izložbu o dr. Gundrumu te izborom knjiga, fotografija, rukopisa i originalnih dokumenata predstavila život i djelo toga znamenitog hrvatskog liječnika na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Akademik Josip Bratulić darovao je knjižnici Bugarske akademije znanosti pretisak knjige Časoslov opatice Čike, a na sastanku je bilo riječi o suradnji hrvatskih i bugarskih kulturnih i znanstvenih djelatnika.

Knjiga dr. Franje Husinca, koja je objavljena u izdanju križevačkog Ogranka Matice hrvatske, pobudila je u Bugarskoj zavidan interes, tako da je bugarska strana izrazila želju za prevođenjem na bugarski.

Nakon egipatskog uspjeha prije nepunih mjesec dana, kada je u Kairu predstavljena knjiga U Egipat na engleskom i arapskom jeziku, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima još je jednom na najbolji način predstavio svoj rad, svoj grad i svoju domovinu izvan granica.

Budući da je tom prigodom ostvaren susret dva velika nacionalna izdavača enciklopedija, Vlaho Bogišić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža razgovarao je sa Snježanom Miličevom Nikolovom, direktoricom Bugarske enciklopedije, o razmjeni leksikografskih i enciklopedijskih podataka, osobito o objavljivanju enciklopedija u elektroničkom obliku.

 

O KNJIZI

Riječ je o biografskoj monografiji o liječniku, piscu, prevoditelju i svestranom kulturnom djelatniku Franu Gundrumu, rođenu 1856. u Oriovcu kraj Broda na Savi. Nakon završetka medicinskog fakulteta u Beču 1882. i kratkotrajna rada u Brodu na Savi živio je i radio u nekoliko mjesta u Bugarskoj, od 1889. do 1894., najviše u Velikom Trnovu, nekadašnjoj prijestolnici Bugarskoga Carstva. Nakon toga pa sve do kraja života radio je u Križevcima gdje je 1919. i umro. Osim iznimna prinosa medicinskoj praksi i publicistici u Bugarskoj Gundrum je ostvario osobito razvijene kulturne i književne veze s prvacima kulturnog i društvenog života u ondašnjoj Bugarskoj. Preveo je najvažnije književno djelo velikana bugarske književnosti Ivana Vazova Pod igoto (Pod jarmom), te ga objavio u Križevcima 1898.

 

Plakat
Program

Tekst u Vijencu
Tekst u Vijencu – online
Tekst u Vijencu 2
Tekst u Vijencu – online 2
Tekst u Vjesniku
Tekst u Novom listu

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s