Izložba slika i crteža Ivana Nemeta

nemet 3 webSvoj doprinos proslavi 37. Križevačkog velikog spravišča dao je i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizacijom izložbe slika i crteža i promocije grafičke mape „Plastični ukrasi križevačkih pročelja” slavnoga križevačkoga slikara Ivana Nemeta.

Izložba je otvorena 3. lipnja 2004. u prostorijama Ogranka, a uz autora govorili su Saša Živković, organizator izložbe, Petar Babić, autor teksta u katalogu, i Renata Husinec, predsjednica Ogranka.

Katalog
Pozivnica

Najava u Večernjem listu

 

O SLIKARU

Ivan Nemet rođen je 1932. u Pakracu, gdje završava pučku školu i nižu gimnaziju. Završio je Višu pedagošku školu, smer likovni odgoj u Zagrebu i Pedagoški fakultet, smjer likovna kultura u Rijeci. Od 1963. do umirovljenja radio je kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Križevcima.
Aktivno se bavi likovnim stvaralaštvom te sudjeluje na mnogim izložbama, kako samostalnim, tako i zajedničkim. Sudionik je mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izdao je nekoliko grafičkih mapa (Krvavi sabor križevački, Križevački nokturno, Priče o konjima, Susreti i sjećanja, Plastični ukrasi križevačkih pročelja). Crteži su mu uvršteni u više listova i časopisa (Nedjeljni vjesnik, Večernji list, Karlovački tjednik, Brazda, Osvit, Vino itd.), ilustrirao je više knjiga proze i poezije.
Za svoja je ostvarenja primio mnoštvo priznanja, od kojih su najznačajnija Plaketa Saveza sindikata Hrvatske, Plaketa grada Pazina, Srebrna plaketa grada Križevaca, Medalja grada Bjelovara, Nagrada Kulturno-prosvjetne zajednice Prištine, Zlatni kist ’83., Godišnja republička nagrada „Ivan Filipović”, Medalju Hrvatskog rodoljuba.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s