Proslava 101. godišnjice rođenja Marijana Detonija

detoni 7Povodom 101. godišnjice rođenja križevačkog slikara Marijana Detonija Ogranak MH u Križevcima i Gradski muzej Križevci organizirali su malu retrospektivu Detonijevih slika te koncert Danijela Detonija.

 

Izložba

Na otvorenju izložbe u Likovnoj galeriji  govorili su ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar, ravnatelj križevačkog muzeja Zoran Homen i gradonačelnik Branko Hrg. Izložene su slike iz svih Detonijevih stvaralačkih razdoblja, od brojnih portreta, autoportreta, krajolika i sajmova u Križevcima sve do apstraktnih tema.

Plakat
Pozivnica

Tekst u Večernjem listu
Tekst u Vijencu

 

Koncert

Nakon otvorenja izložbe u maloj dvorani Hrvatskoga doma uslijedio je koncert Danijela Detonija, studenta pete godine glasovira na Glazbenom sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti. Na repertoaru bila je Sonata u a-molu, D. 784 Franza Schuberta, Fantazije, op. 12 Roberta Schumanna, Refren Dubravka Detonija i Plesna suita za glasovir Béle Bartóka.

Plakat

 

O GLAZBENIKU

Pijanist Danijel Detoni (Zagreb, 1983.) najprije je pohađao Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Bio je i dobitnikom najviših hrvatskih učeničkih nagrada, među ostalima, prve nagrade na Natjecanju učenika glazbenih škola Hrvatske u Varaždinu (1995.) Sada je studentom pete godine glasovira (razred Lászla Baranyaya i Balázsa Kecskésa) na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju, u razredu Itamara Golana.

Godine 2002. postao je stipendistom Zaklade HAZU u Zagrebu, a zatim i Mađarskoga nacionalnog odbora za stipendiranje.Usavršavao se na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu, kod Emanuela Krasovskog i Pnine Salzman. U travnju 2003. pobjeđuje na Državnome natjecanju Leó Weiner u Budimpešti (u duu s violinisticom Mártom Deák).

Solistički i uz pratnju orkestra (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijski orkestar Glazbenoga sveučilišta Liszt Ferenc, Simfonijski orkestar Slovenske radio-televizije, Pekinški simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija itd.) redovito nastupa u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a gostovao je u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Villachu, Parizu, Pekingu, Jeruzalemu i Varšavi.

Nastupao je na mnogim festivalima, među kojima su Muzički biennale ZagrebDubrovačke ljetne igrePaško ljetoVaršavska jesen, Musica Danubiana u Ljubljani, Transeuropski festival u Rouenu itd., te surađivao s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Tonko Ninić, Frano Krasovac, Ivan Repušić, Nada Matošević, Paul MacAlindin, Lior Shambadal i Tan Lihua. Redovito snima za potrebe radija i televizije.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s