Knjiga o Franu Gundrumu predstavljena u Bugarskoj

bugarska 11 webU Institutu za balkanološka istraživanja Bugarske akademije nauka 14. studenog 2006. svečano je predstavljen bugarski prijevod knjige križevačkog liječnika Franje Husinca „Dr. Fran Gundrum Oriovčanin”. Knjigu su uz autora predstavili potpredsjednik Bugarske akademije nauka akademik Konstantin Kosev, direktor Instituta za balkanološka istraživanja prof. dr. Agop Garabedian, veleposlanik Republike Hrvatske u Bugarskoj Dražen Vukov Colić i prevoditeljica prof. dr. Rumjana Božilova.

Prevoditeljica dr. Rumjana Božilova istaknula je kako predstavljanje  ove knjige ima za Bugare iznimnu spoznajnu i emotivnu vrijednost. Srdačno je zahvalila akademiku Kosevu koji je pokrenuo inicijativu za njeno prevođenje na bugarski jezik te Akademijinoj nakladi što je pokazala zanimanje i objavila knjigu. Glavna urednica Akademijine naklade Margarita Mihajlova zahvalila je prvo prevoditeljici i autoru, a zatim i svim suradnicima.

Dražen Vukov Colić, tadašnji veleposlanik Republike Hrvatske u Bugarskoj, izrekao je nekoliko riječi o „renesansnom” Gundrumu, zahvalio autoru i Rumijani Božilovoj na prijevodu te završio sljedećim riječima: Dopustite da Vas još jednom pozdravim na ovoj velikoj bugarsko-hrvatskoj svečanosti, i kao sudionike, i kao svjedoke velike istine, da vjera u prijateljstvo, znanost, ljepotu i književnost, u svakom vremenu ima i one sljedbenike i zanesenjake, koje ponekad otkrivamo s velikim zakašnjenjem, ali ih konačno nikada ne možemo preskočiti. I u prošlim, i u našim vremenim.

Doktoru Franji Husincu uručena je zlatna značka Instituta za balkanološka istraživanja u znak zahvalnosti za razvijanje kulturnih veza između Bugarske i Hrvatske.

 

Tekst u Kolu
Tekst u Križevačkim novinama
Tekst u Vijencu
Tekst u Podravskom listu
Tekst u Podravskom, Jutarnjem i Večernjem listu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s