Osnovan Zavod HAZU-a i obilježena 200. obljetnica rođenja Vukotinovića i Nemčića

hazu3U četvrtak 17. siječnja 2013. svečano je obilježena 200. obljetnica rođenja Ljudevita Vukotinovića (1813. – 1883.) i Antuna Nemčića (1813. – 1849.). Svečanost je u Maloj vijećnici Grada Križevaca započela potpisivanjem Ugovora o osnivanju i radu Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Križevcima za Koprivničko-križevačku županiju.

Potpisivanje ugovora

Na potpisivanju Ugovora, kojem su prisustovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, akademik Zvonko Kusić – predsjednik HAZU, Stjepan Sučić – potpredsjednik Matice hrvatske, akademik Tonko Maroević – književni tajnik Matice hrvatske, akademik Ante Stamać – tajnik Razreda za književnost HAZU, uvodno je pozdravio domaćin gradonačelnik Branko Hrg.

Gradonačelnik je tom prilikom zahvalio svima koji su pripomogli da se upravo u Križevcima otvori Zavod HAZU-a, a među njima posebno saborskoj zastupnici Mariji Vukobratović te predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renati Husinec. Dodao je kako mu je čast da živi u ovom povijesnom trenutku te svjedoči ovako važnom događaju za grad Križevce, ali i šire.

Župan Darko Koren uz svoju zahvalu akademiku Kusiću, naglasio je u svojem govoru kako je riječ o događaju koji će uvelike doprinijeti ne samo očuvanju kulturno-povijesne baštine ovoga kraja, nego i daljnjem razvitku.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a rekao je da ovo nije samo veliki događaj za grad i županiju, već i za Akademiju te da je naslijeđe i doprinos ovoga kraja toliko jak, između ostaloga i 14 akademika je iz ovoga kraja, da mu je žao što i ranije nije ovaj Zavod otvoren u Križevcima. Akademik je istaknuo kao su znanje i znanost te kultura i umjetnost, ključni pokretači razvoja, ali i načini osiguranja budućnosti zemlje, naročito nakon priključenja Europskoj uniji.

Postavljanje spomen-ploče

Nakon što je između Akademije, Županije i Grada potpisan Ugovor o osnivanju Zavoda, na zgradi nekadašnje Županije križevačke, sadašnje Gradske uprave, otkrivene su spomen-ploča Ljudevitu Vukotinoviću i Antunu Nemčiću u povodu 200. obljetnice njihova rođenja. Uz zvukove hrvatske koračnice u izvedbi Gradskog puhačkog orkestra Križevci te prisustvo Križevačke djevojačke straže, ploču Vukotinoviću otkrili su akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Branko Hrg dok su onu Nemčiću otkrili Tonko Maroević ispred Matice hrvatske i župan Darko Koren.

Svečana akademija

Proslava je nastavljena Svečanom akademijom u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma, na kojoj su govorili Branko Hrg, Renata Husinec, Darko Koren i akademici Zvonko Kusić, Tonko Maroević i Ante Stamać. Svi su posebno istaknuli kako ih raduje prepuna dvorana mladih ljudi koji su došli obilježiti važnu obljetnicu dva velikana, ali i biti dio povijesti u danu kada su Križevci dobili Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovalo je Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik” iz Križevaca pod ravnanjem Branke Špoljar i uz klavirsku pratnju Zlate Životić, a prigodno su izveli djela: Lijepa naša domovino Josipa Runjanina (stihovi Antun Mihanović), Nek se hrusti šaka mala Gaja i Vukotinovića (stihovi Ljudevit Vukotinović), Domovini Franje Pokornog (stihovi Antun Nemčić), Prosto zrakom ptica leti Vatroslava Lisinskog (stihovi Dimitrija Demeter) te Puna srca pune čaše (stihovi Aleksandar Zdenčaj).

Plakat
Pozivnica

Članak u Vijencu
Članak u Podravskome listu
Članak u Podravskome listu 2

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s