Koncert Lovre Pogorelića

Josip PORTADA_Maestro Lovro Pogorelic4_537x400Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci organizirali su božićni koncert poznatog hrvatskog pijanista Lovra Pogorelića. Koncert je održan u  Koncertnoj dvorani Glazbene škole u četvrtak 19. prosinca 2013.

Na programu se našla „Fantazija u C-duru, op. 17” Roberta Schumanna te „Varijacije na temu Paganinija, op. 35, II sv.” Johannesa Brahmsa.

Nakon uspješnih koncerata u Argentini, SAD-u i Rusiji, Pogorelić ostvaruje ovosezonsku hrvatsku turneju koja je započela koncertom u Vinkovcima, a nastavlja se koncertom u Križevcim. Slijede nastupi u Zaprešiću, Samoboru, Sesvetama, Koprivnici, Karlovcu, Čakovcu i Zagrebu. Ovaj koncert provodi se u suradnji s umjetničkom organizacijom „Lovro&Nina”

Plakat
Program

Tekst iz Večernjeg lista

 

O GLAZBENIKU

Lovro Pogorelić (1970.) dobio je svoje prve satove klavira od oca Ivana, akademskog glazbenika. U dobi od dvanaest godina počeo je učiti kod ruskog pijanista i pedagoga Konstantina Boginoa. S trinaest održao je svoj prvi koncert, s djelima Schumanna, Chopina, Liszta i Rahmanjinova, a dvije godine kasnije pojavio se kao solist u „Piano Concerto” Roberta Schumanna.

Redovito nastupa od 1987. Tako je svirao u većini gradova u Hrvatskoj, kao solist, te s gotovo svim većim orkestrima u zemlji. Osim koncerata u svojoj domovini, nastupao je u Francuskoj (Salle Gaveau, Parizu, Palais des Festivals, Cannes), Švicarska (Kongreshaus, Zürich, Festival Sion), Velikoj Britaniji (Queen Elizabeth Hall, Purcell Room – Southbank Centre, London), Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj (Tivoli i Radiohaus, Kopenhagen, Louisiana, Humlebæk), Finskoj (Kuopio Glazba Centar), Švedskoj (Nybrokajen 11), Norveškoj, Bugarskoj (Bugarska dvorana, Sofija), Kanadi (Walter Hall, Toronto, Montreal), Japanu (Suntory Hall i Bunka Kaikan, Tokyo, Kyoto, Nagoya, Osaka), Rusiji (Šostakovič Grand filharmonije Hall, St. Petersburg, Moskva Međunarodni Kuća glazbe i Gnessins ‘Akademija Music Hall Moskva) i SAD-u (Lincoln Centre – Alice Tully Hall, New York, Washington DC), kao i u Sloveniji (Cankarjevom domu), Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Mostar), Crnoj Gori (Kotor, Podgorica), Srbiji (NOMUS 2000, 2004, 2010 , Kolarac i Sava Centar, Beograd), Makedoniji (Skopje).

Godine 1993. Lovro odlazi u Pariz, gdje je imao niz nastupa i snimio svoj prvi CD, s djelima Modesta Musorgskog (Slike s izložbe) i Sergeja Prokofjeva (Sonata br 7). Također je snimio jedan od prvih glazbenih DVD-u svijetu (Ludwig van Beethoven, Piano Concerto No. 5) i napravio brojne druge snimke za hrvatske, francuske, nizozemske i danske radiopostaje.

Među nastupima u prošloj sezoni izdvaja seriju recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokyo) i turneju s Mađarskom filharmonijom pod ravnanjem  Zoltána Kocsisa (Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta).

Lovro Pogorelić poučava klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i vodi PagArtFestival. Živi, radi i uživa u Mesničkoj ulici u Zagrebu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s