Književni susret s Božicom Jelušić

jelusic 3Povodom Dana grada i Noći knjige Ogranak MH u Križevcima organizirao je književni susret s Božicom Jelušić za učenike Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog. Na susretu, koji se održao 23. travnja 2014., pjesnikinja i ekologinja Jelušić predstavila je svoju knjigu Čišćenje globusa. Program su pripremile profesorice Suzana Knežević i Martina Majdak, uz sudjelovanje učenika Renata Vrhovca kao voditelja programa, Ane Bratić kao interpretatorice stihova i Hane Majcen koja je gošći u ime škole darovala svoju sliku.

Na početku susreta učenica prvog razreda Ana Bratić krasnoslovila je stihove Božice Jelušić, a program je najavio Renato Vrhovec, također učenik prvog razreda. Potom se učenicima, nastavnicima i gostima obratio ravnatelj škole profesor Zoran Kovač uputivši nekoliko riječi o važnosti pisane riječi.

Nakon toga riječ je preuzela Božica Jelušić, književnica, novinarka, animatorica u kulturi, prevoditeljica te ekologinja, otvorivši prisutnima svijet svojih pjesama, ali i svojega prvoga romana. Naime, književnica je, uz svoje brojne pjesme na hrvatskom standardnom i kajkavskom jeziku, 2012. objavila roman Čišćenje globusa koji je napisala na temelju dokumenata pronađenih na plemićkom imanju Barnagor u Čepelovcu, selu nedaleko od Đurđevca, koje je njezina obitelj prije dvadesetak godina kupila, obnovila i na kojem danas živi. Iako je po struci profesorica hrvatskoga i engleskoga jezika, književnica se bavi i ekološkim radom. Tako je sudjelovala u mnogim ekološkim akcijama, a na imanju Barnagor provodi ekološke radionice za posjetitelje.

Na kraju susreta gostima se obratila i mr. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci, a učenicaHana Majcen darovala je Božici Jelušić svoj akvarel koji je naslikala nadahnuta njezinom pjesmom „Ždralovi”.

(Tekst: Dino Davosir, uč. gimnazije)

Pozivnica

 

O AUTORICI

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca 1951.) hrvatska je pjesnikinja. Završila je studij hrvatskoga i engleskoga jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. Od mladosti piše poeziju i prozu. Aktivno se bavi ekologijom. Živi i radi u Đurđevcu.

Objavila je četrdesetak knjiga, od kojih su djeci namijenjene zbirka pjesama Zmaj od papira i poetsko-prozna knjiga Po mjeri cvijeta te prozne knjige Bakomat, Priča o Jakovu Oblaku i edukativna zbirka priča i pjesama o drveću Pogled stablu. Izabrane pjesme za djecu nalaze se u knjizi Ljestve od svile.

Od ostalih naslova poznati su: Riječ kao lijepo stablo (pjesme), Kopernikovo poglavlje (poezija), Belladonna (mapa s grafikama Gordane Špoljar-Andrašić), Libela (poezija), Rukavica soneta (soneti), Zimzelen (izabrane pjesme), Stolisnik (pjesme), Flauta u inju (izabrane pjesme), Arielirika (pjesme), Slovostaj (mozaički tekstovi) te kajkavske zbirke: Meštri, meštrije, Nočna steza i Štorga. Esejistički tekstovi skupljeni su u knjigama: Herz desetka, Znak na zemlji (likovne umjetnosti), Od cintora do cybera (o kajkavskoj književnosti).

Objavila je roman prvijenac Okrhak kontinenta te knjigu razgovora o književnosti i društvenom životu Život kao knjiga. Kao suradnica listova i časopisa za mladež, objavila je više od osamsto tekstova, različita sadržaja. Prevodi s engleskoga i njemačkoga jezika, crta, recitira.

Objavila desetak likovnih monografija i monografskih kataloga o likovnim umjetnicima (Lacković, Horvat, Topljak, Tomerlin, Ivanišević, Švegović-Budaj i dr.). Kao nositeljica Fulbrightove stipendije boravila u SAD- u, na University of Washington, Seattle. Povodom toga objavljuje knjigu putopisa Okrhak kontinenta 1989. godine.

Zastupljena je u trideset i pet antologija na hrvatskom i stranim jezicima, te u školskoj lektiri i čitankama za sve razrede osmogodišnjeg školovanja u RH.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s