Predavanje o Francuskoj

Hrvatski liječnički zbor, Podružnica Koprivnica i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirali su u srijedu 19. prosinca 2018. u Edukacijskom centru Opće bolnice »Dr. Tomislav Bardek« u Koprivnici predavanje mr. sc. Renate Husinec, predsjednice OMH u Križevcima pod nazivom Francuska – u zemlji Pasteura, kruha, sira i vina, šansone, parfema i dva konja.

Francuska, jedna od najvećih europskih država, obiluje brojnim zanimljivostima koje ponekad začuđuju i najveće znalce o ovoj šarmantnoj zemlji. Na sam spomen Francuske, pred očima nam prolaze slike slavnih književnika i kompozitora, slikara i znanstvenika, visoke svjetske mode, Coco Chanel,  Francuske revolucije, giljotine, velikih vojskovođa, kravate, Napoleona i njegovih hrvatskih vojnika, slavnih liječnika i graditelja.

Golem je francuski doprinos razvoju medicine: Ambroise Paré, otac moderne kirurgije; René Laennec, izumitelj stetoskopa, začetnik auskultacije; barun Guillaume Dupuytren, Napoleon kirurgije (Dupuytrenova kontraktura); Claude Bernard, fiziolog, osnivač moderne eksperimentalne fiziologije; Louis Pasteur, zaslužan za razvoj mikrobilogije i otkriće cjepiva protiv bjesnoće.

Francuska,  jedna od najoriginalnijih i najljepših država svijeta, turistički najposjećenija, s više od 40.000 dvoraca, veličanstvenih romaničkih i gotičkih katedrala, još slavnijih sveučilišta poput Sorbonne gdje su studirali i radili brojni Hrvati, zemlja vrhunske gastronomije, odličnih sireva i vina, baguettea i croissanta, sjajne kinematografije, parfema i automobila, slavnih šansonjera, starih gradova i sačuvanog ruralnog prostora, Pariza „grada ljubavi i svjetlosti” s Louvrom, najposjećenijim muzejem u svijetu i najljepšom avenijom Champs-Elysées.

Mnogobrojni su hrvatski intelektualci i umjetnici boravili u Gradu svjetla, poput Antuna Gustava Matoša, Iva Vojnovića, Janka Polića Kamova, Tina Ujevića, Vlahe Bukovca koji se sastaju 1920-ih godina u slavnoj kavani Café du Dôme. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata Hrvati su dali doprinos francuskom pokretu otpora pobunom hrvatskih vojnika u Villefranche-de-Rouergueu 1943.

Francuska je svijetu dala golem doprinos u kulturi, a njezin je kulturni utjecaj bio toliki da je francuski jezik u prošlosti bio lingua franca Europe, ono što je danas engleski.