Predavanje o Havajima

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima održano je u četvrtak 28. veljače 2019. u prostorima Visokoga gospodarskog učilišta predavanje mr. sc. Renate Husinec s temom Havaji – američki rajski otoci.

 

Renata Husinec održala je putopisno predavanje o Havajima, najmlađoj američkoj saveznoj državi nasred Tihog oceana. Predstavila je Havaje kao otočje bogato mnogim endemskim vrstama bilja i životinja te kao otočje sunca i vatre, jedinstvene topografije i trinaest klimatskih zona. Pokazala je fotografije plaža, planina i dolina, vodopada i vulkana, parkova i spilja, kao i svjetski poznata mjesta Diamond Head, Punchbowl i Pearl Harbor, koja je sa svojim suprugom Franjom Husincem obišla 2005. godine.

Govorila je o povijest Havaja i posljednjoj havajskoj kraljici Lili’uokalani čiji je suprug bio hrvatskih korijena. Brojni su slušatelji imali priliku upoznati multikulturno stanovništvo, tradiciju i kulturu Havaja i prvih Polinežana koji su  tamo stigli s Tahitija, a osobito je dojmljivo bilo slušati o hula plesu, jedinstvenom havajskom plesu koji uz pomoć pjesme čuva i održava priče.