Otkrivena spomen-ploče na rodnoj kući Bulcsúa Lászlóa

U subotu, 4. srpnja 2020. u Čakovcu, u Ulici kralja Tomislava 26, otkrivena je spomen-ploča na radnoj kući Bulcsúa Lászlόa, velikana hrvatskoga jezikoznanstva 20. stoljeća. Ploču je postavilo Hrvatsko filološko društvo i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima.

Na početku svečanosti uime organizatora okupljenima su se obratile prof. dr. sc. Zdravka Matišić iz Hrvatskoga filološkog društva i predsjednica križevačkoga ogranka MH mr. sc. Renata Husinec.

Nakon otkrivanja ploče dr. sc. Bojan Marotti, jedan od četvorice znanstvenika koji nasljeduju i prenose znanstvenu ostavštinu Bulcsúa Lászlόa, dao je uvid u raznovrsnost filoloških područja kojima se profesor Lászlό bavio i na kojima je ostvarivao vrhunske rezultate.

Dr. sc. Vjera Lopina, jedna od četiri poznavateljice i nasljeđivačice profesorova opusa, svima prisutnima podijelila je ispis sadržaja zbornika posvećena Bulcsúu Lászlόu, koji će 6. listopada biti predstavljen u Matici hrvatskoj, kao i bibliografiju profesorovih radova što ju je je pod naslovom Knjigopis izradio Bojan Marotti.

Program je glazbeno obogatila Julija Jančec iz Donje Dubrave, profesorica hrvatskoga jezika i povijesti, otpjevavši nekoliko međimurskih popijevaka.

Postavljanju ploče nazočili su još akademik Mislav Ježić, lingivist  dr. sc. Marko Tadić, profesor lingvistike i informacijskih znanosti Zorislav Šojat te članovi Ogranka MH u Križevcima, profesorice Danijela Zagorec i Martina Valec-Rebić i doktor Franjo Husinec.