In memoriam: Tonko Maroević

U svom domu u Starom Gradu na Hvaru 11. kolovoza 2020. preminuo je akademik Tonko Maroević, jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, književnik i prevoditelj. Akademik Maroević više je puta u Križevcima držao predavanja, a napisao je i sonet o Križevcima.

 

Tonko Maroević rođen je u Splitu 22. listopada 1941.  Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. i doktorirao. Od 1965. do 1970. bio je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti. Od 1970. do umirovljenja 2011. radio je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU od 2002.

Kao književni kritičar sustavno je pratio suvremeno hrvatsko pjesništvo, a bavio se i starijom hrvatskom književnošću te talijanističkom problematikom. Napisao je više knjiga eseja, kritika, prikaza i antologija. Istraživao je suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost, objavljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama, pisao predgovore katalozima i grafičkim mapama. Prevodio je s nekoliko jezika te i sam pisao pjesme. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2013. te nagrade Goranov vijenac za pjesnički opus 2018.

 

Tekst Igora Zidića