Predstavljanje knjige Križevački liječnici u pohodu Egiptu

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Pučkog otvorenog učilišta 22. rujna 2022. u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma predstavljena je knjiga  Križevački liječnici u pohodu Egiptu dvojice liječnika – Franje Husinca i Frana Gundruma Oriovčanina.

U uvodnom se dijelu gostima obratila predsjednica Ogranka MH u Križevcima Renata Husinec podsjetivši da je knjiga Križevački liječnici u pohodu Egiptu predstavljena i na Prvom festivalu knjige održanom u Matici hrvatskoj u Zagrebu od 15. do 18. rujna povodom 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske.

O knjizi je najprije govorila prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU te između ostaloga istaknula: „Putovanje Franje Husinca protječe uz svojevrsnu duhovnu pratnju Frana Gundruma jer Husinec, baš kao i Gundrum, bilježi viđeno i proživljeno nastojeći promovirati Gundrumov prijevod putopisa na engleskom, arapskom i međunarodnom slušateljstvu. Premda je našim putopiscima cilj bio zajednički, a to je Egipat, svako vrijeme ima svoj stil i odnos prema putovanju i svoju percepciju proživljenog iskustva. Ja sam ova putovanja dvaju križevačkih liječnika doživjela kao svojevrstan razgovor, kao njihov dijalog kroz vrijeme. Gundrumovo je putovanje od 58 dana u ovom putopisu detaljno dokumentirano. Slijedeći korake svog zavičajnog kolege Gundruma, Franjo Husinec nakon svog putovanja u Egipat objelodanjuje vlastiti putopis bilježeći povijest drevnih gradova.”

Predstavljanje knjige svojom je bogatom erudicijom i znanjem iz područja egiptologije upotpunio Daniel Rafaelić, hrvatski povjesničar filma i egiptolog, suautor kapitalnog djela A History of World Egyptology (Povijest svjetske egiptologije). Hvaleći odličnu ideju o objavljivanju putopisa dvojice liječnika,  Rafaelić je naglasio: „Ideja da dva liječnika putuju Egiptom istim lokacijama, a razdvaja ih stoljeće, stavlja ovu knjigu u puno važniji rang i razred svih onih putopisaca koji posjećuju zemlju faraona. Ono što je meni inspirativno u ovoj, možda opsegom maloj knjizi, ali nevjerojatno bogatoj podacima, jest da dva liječnika odlaze u Egipat, kolijevku civilizacije, ali i kolijevku medicine.”

Posljednji se okupljenima obratio Franjo Husinec: „Knjiga koju večeras predstavljamo rezultat je putovanja dvojice križevačkih liječnika na liječničke kongrese u Egipat u razmaku od 100 godina. Kad sam ujesen 2002. godine primio obavijest da će se u Kairu od 10. do 14. rujna 2003. održati konferencija Međunarodnog društva ortopedske kirurgije i traumatologije odmah se u meni stvorila odluka da pođem tamo. Ali ne samo zato da bih čuo iskustva i mišljenja svojih kolega i vidio tu egzotičnu zemlju, već i zato da obnovim spomen na posjet Egiptu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, gradskog fizika i osnivača Crvenog križa u Križevcima i uglednog člana Zbora liječnika Hrvatske i Slavonije koji je 1902. prisustvovao Prvom Egipatskom liječničkom kongresu.” – rekao je F. Husinec i u nastavku istaknuo: „Jedan od nezaboravnih doživljaja bio je posjet Aleksandriji gdje nas je primio dr. Taher Khalifa, direktor za vanjske odnose slavne, godinu dana ranije otvorene Aleksandrijske knjižnice, kojem smo darovali naše dvije knjige: Gundrumov putopis U Egiptu! – engleski i arapski prijevodi moju knjigu Dr. Fran Gundrum Oriovčanin, gradski fizik u Križevcima, za što mi je dr. Khalifa uručio  „Priznanje za intelektualni doprinos  Aleksandrini“. Husinec je na kraju zahvalio predstavljačima i svima koji su pomogli objavljivanje ove knjige: izvršnoj urednici Vesni Zednik, Matici hrvatskoj i Gradu Križevcima.

Na kraju ugodne i zanimljive književne večere predsjednica Ogranka Renata Husinec predstavila je novi samostojeći reklamni poster na kojem su nagrađena i istaknuta izdanja Ogranka MH u Križevcima objavljena unazad trideset godina te značajnije kulturne i društvene aktivnosti Ogranka u tom razdoblju.