Predavanje o Gustavu Bohutinskom

U četvrtak 13. listopada u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održano je predavanje prof. dr. sc. Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Od Križevaca do Bauhausa – Životna trajektorija arhitekta Gustava Bohutinskoga“.

Uime organizatora uvodno se obratila i okupljene je pozdravila Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci, istaknuvši kako je zahvalna gošći koja će Križevčanima približiti životni i profesionalni put arhitekta Gustava Bohutinskog.

Karin Šerman, arhitektica i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture, održala je iznimno zanimljivo i iscrpno predavanje o životu i radu slavnoga arhitekta Gustava Bohuinskog. Križevčanin Gustav Bohutinsky bio je student arhitekture pri prestižnoj školi Bauhaus u Weimaru, koja je trajno promijenila dotadašnje poimanje arhitekture, oblikovanja, fotografije, dizajna i cjelokupne vizualne kulture.

ŠKOLA BAUHAUS

Staatliches Bauhaus institucija je koja ne prestaje intrigirati sve do današnjih dana. Ta inovativna i eksperimentalna njemačka škola u samo četrnaest godina svoga djelovanja (1919. – 1933.) trajno je promijenila poimanje u području arhitekture, oblikovanja, fotografije, dizajna i cjelokupne vizualne kulture. Jedini hrvatski arhitekt koji je studirao na Bauhausu bio je Gustav Bohutinsky. U tom svjetskom rasadniku moderne arhitektonske misli Bohutinsky je proveo ljetni semestar 1930. godine, u posebno turbulentnom i uzbudljivom razdoblju te škole. Iskustvo i lekcije Bauhausa Bohutinsky je kasnije utkao u svoje arhitektonsko djelo, kako je to vidljivo ponajprije u zgradi atelijera koji gradi za brata kipara Emila Bohutinskog 1939. – 1945. u Zagrebu. Svoj životni put Bohutinsky kasnije nastavlja i na drugim kontinentima, Australiji i Americi, a zanimljivo je da je početna točka toga puta bila upravo – Križevci, kao mjesto njegova rođenja i ranog stasanja. Predavanje će iznijeti glavne momente uzbudljivog životnog i stvaralačkog puta arhitekta Gustava Bohutinskog, kao poziv na njegovo daljnje upoznavanje i istraživanje te promišljanje naslijeđa moderne arhitekture i oblikovanja.

PREDAVAČICA

Prof. dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture. Jedan od fokusa njezina bavljenja je kulturno i arhitektonsko naslijeđe Bauhausa, u sklopu kojeg se posvećuje arhitektonskom opusu Gustava Bohutinskog, jedinom hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu. S tom temom sudjelovala je u međunarodnom istraživačko-izlagačkom projektu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” (BAUNET) pod vodstvom MSU Zagreb (2012. – 2015.), a aktivno se uključuje i u promišljanje potencijala aktualnog kulturnog projekta EU Novog europskog Bauhausa.