Predstavljena knjiga Vladimira Palošike

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica „Franjo Marković” Križevci održali su 11. travnja 2023. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković” predstavljanje knjige Vladimira Palošike „Kulturno-povijesna baština župne crkve svete Ane u Križevcima”. O knjizi su govorili akademik Dragutin Feletar, križevački župnik vlč. Stjepan Soviček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i sam autor.

Akademik Feletar objasnio je da je knjiga „Kulturno-povijesna baština župne crkve svete Ane u Križevcima” katalog pokretnog i nepokretnog umjetničkog blaga među kojim prevladavaju predmeti iz vremena samostana pavlinske redovničke zajednice, koja je u Križevcima djelovala od 1667. do ukinuća reda 1786. godine.

„Vladimir Palošika cijeli život zanima se za spomeničku baštinu križevačkog Prigorja. Ta bogata, ali prvenstveno sakralna baština, zapravo je utkana u Vladimirov život. Sjećam se njegova ushita kada je u jednom podrumu u Glogovnici 1988. godine otkrio kameni romanički reljef sepulkralca ili kada je izašla njegova prva knjiga o glogovničkoj crkvi u Glogovnici 2010. godine. Valja reći da je ovaj nepretenciozni knjiga katalog prvenstveno namijenjen široj, manje informiranoj javnosti, a pogotovo vjernicima koji dolaze na misna slavlja u crkvu svete Ane. Čitatelji će biti kvalitetnije informirani o samoj povijesti župe svete Ane.” – istaknuo je.

Vlč. Stjepan Soviček, koji je prema zapisima 35. križevački župnik, zahvalio je autoru na trudu i upornosti u istraživanju koji su rezultirali vrijednom knjigom za župsku zajednicu: „Ovo je vrijedna knjiga kako meni, tako i cijeloj župnoj zajednici. Vladimiru je ostalo još ima puno toga za otkrivanje u crkvi i oko crkve. Hvala mu na svemu što je napravio, a meni je dao poticaj da pronađemo neke stvari koje se daju pronaći. Hvala što ste uporni, što ne odustajete i što vas ne sprječavaju ponekad zatvorena vrata ili tavan.”

Na kraju se okupljenima obratio i autor Vladimir Palošika, zahvalivši se najprije obitelji, prijateljima i suradnicima.

„Ova je knjiga nastala iz želje da se prikaže preostalo bogatstvo župne crkve svete Ane, koje ne samo posjetitelji našeg grada već i njegovi stanovnici nisu nikada vidjeli ili im je to rijetko kada moguće. Ova knjiga nastala je iz želje da se toj baštini divimo, da ju upoznajemo, cijenimo i djelotvorno čuvamo. Ako sam uspio pobuditi veći interes naših sugrađana za to blago, mislim da trud nije bio uzaludan.”  – istaknuo je.

Zatim je uz slikokaz prikazao djelić kulturno-povijesne baštine iz knjige. Tako su gosti mogli vidjeti fotografije svečane sale na katu iz 1981., kipove dviju svetica, kasnogotički reljef Isusova rođenja, raspelo nastalo oko 1795. koje se nalazi u sakristiji na istočnom zidu, baroknu mitru koja se nalazi u riznici crkve i ostalo blago.

Moderatorica predstavljanja Renata Husinec istaknula je na kraju susreta da se u župi sv. Ane čuvaju i vrijedne stare knjige, koje čekaju na obradu i katalogiziranje.

O AUTORU

Vladimir Palošika rođen je u Križevcima 1948. Višu gospodarsku školu završio je u Križevcima. Upravitelj je poštanskog ureda u Sv. Petru Orehovcu od 1990. do 2009.

Godine 1988. objavljuje otkriće srednjovjekovne arhitektonske plastike (kameni romanički reljef sepulkralca) u podrumu seoske kuće u Glogovnici, uvodeći tu rijetkost u znanstvenu historiografiju. Sudjelovao je izlaganjima o kulturno-povijesnoj baštini Glogovnice na dva znanstvena skupa u Dubrovniku i Zagrebu. Prvi je bio posvećen Ignaciju Amerlingu, dubrovačkom dobročinitelju, u povodu 100. obljetnice smrti. Drugi je bio posvećen 800. godišnjici križarskog pohoda Andrije II.

Predlaže izdavanje prigodnih poštanskih maraka te idejno oblikuje prigodne poštanske žigove u spomen na povijesne osobe i obljetnice iz križevačke povijesti.