Posjet Bosni

Matica hrvatska na čelu s podpredsjednikom Stjepanom Sučićem, članovima glavnog odbora Renatom Husinec (predsjednicom MH Križevci), Stjepanom Bučarom (predsjednikom MH Zabok), te gostima švedskom glumicom Ingelom Karlsson i doktorom Franjom Husincem posjetila je tijekom svog boravka u Bosni od 1. do 3. listopada 1999. Banja Luku, Jajce, Travnik, Kiseljak, Kreševo i Kraljevu Sutjesku.

Govorilo se o Matici, a švedska glumica održala je monodramu Ivana Orleanska u Kreševu i Kraljevoj Sutjesci. U biskupskoj rezidenciji u Banja Luci razgovaralo se o sadašnjem kulturno-povijesnom trenutku i položaju Hrvata u Bosni.

U Jajcu je izaslanstvo imalo druženje sa sudionicima manifestacije Dani Nikole Šopa te članovima Napredka. Uslijedio je posjet travničkoj gimnaziji kojoj su članovi Matice poklonili knjige za školsku knjižnicu.

U Kreševu je u Domu kulture odigrana kazališna predstava Ivana Orleanska, nakon čega su Matičari posjetili crkvu i samostanski kompleks. Kroz muzej i veoma vrijednu samostansku knjižnicu poveo ih je povjesničar fra Stjepan Buljan, koji je, između ostaloga, govorio o Katarini Kotromanić, kraljici bosanskog kraljevstva (1424. – 1478.). Knjižnici je MH Križevci poklonila vlastita izdanja.

Knjige su poklonjene također i samostanskoj knjižnici u Kraljevoj Sutjesci. Nakon nedjeljne mise u prepunoj crkvi Kraljeve Sutjeske glumica Ingela Karlsson izvela je svoju monodramu.