U Kairu predstavljen Gundrumov putopis

kairo 13Putopis U Egiptu! nastao je prije stotinu godina nakon boravka dr. Gundruma u Egiptu i njegova sudjelovanja na I. Egipatskom kongresu liječnika 1902. Sada je preveden na engleski i arapski jezik te je posvećen 100. obljetnici prvog egipatskog medicinskoga kongresa. Objavio ga je križevački Ogranak Matice hrvatske, a dr. Franjo Husinec, sudionik ovogodišnje svjetske konferencije kirurga i ortopeda (SICOT), ponio ga je u Kairo kao poseban dar. Putopis je veoma uspješno predstavljen sudionicima konferencije, a također je darovan i Aleksandrijskoj knjižnici.

Putopis je predstavljen u dvjema prigodama. Prvo predstavljanje bilo je na svečanoj oproštajnoj večeri koju je kapetan broda Sonesta – božica sunca, ploveći od Luxora do Asuana, priredio za brojne sudionike iz raznih zamalja svijeta SICOT konferencije. Kapetan je predstavljanje nazvao iznimnim kulturnim prinosom oproštajnoj večeri i zahvalio tročlanoj skupini iz Hrvatske darujući ih CD-om o egipatskim spomenicima i egipatskoj glazbi.

Drugo predstavljanje bilo je 13. rujna u Kairu u hotelu Grand Hyatt u prigodi svečane ceremonije zatvaranja konferencije. U prepunoj dvorani, u nazočnosti vodećih i uglednih svjetskih ortopeda, kirurga i traumatologa, knjiga je predstavljena odmah nakon oproštajnog govora i riječi zahvale prof. dr. Galala Zaki Saida, predsjednika organizacijskog odbora konferencije. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci i urednica knjige, u kratkom je govoru predstavila knjigu i darovala je predsjedniku SICOT-a prof. dr. Leongu iz Hong Konga i prof. Saidu iz Egipta. Nagrađena je burnim pljeskom cijele dvorane, a svi primjerci knjige razgrabljeni su nakon završne svečanosti te je na taj način knjiga otišla na sve strane svijeta. Monografija dr. Franje Husinca o životu i djelu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, objavljena 2001. u Križevcima u izdanju ogranka Matice hrvatske, i navedeni prijevod Gundrumova putopisa darovani su i Aleksandrijskoj biblioteci.

Primanje na visokoj razini u Aleksandrijskoj biblioteci dogodilo se zaslugom hrvatskoga veleposlanstva, posebice g. Damira Župana, zamjenika veleposlanika, koji se osobno zauzeo kako bi došlo do susreta s gospodinom Taherom Khalifom, direktorom za za vanjske odnose Aleksandrijske biblioteke. Gospodin Khalifa se zadržao u dužem razgovoru s autorom knjige dr. Husincem i njegovom suprugom gospođom Renatom Husinec, urednicom knjige, zatim s dr. Wajihom Hammoudom, prevoditeljem knjige U Egipat! na arapski jezik, te s Damirom Županom, zamjenikom hrvatskoga veleposlanika u Egiptu. Upoznao ih je s poviješću i ulogom ove znamenite knjižnice kao i s njezinim današnjim značenjem u Egiptu i cijelome kulturnome svijetu. Današnja knjižnica Aleksandrina ima tri dijela: knjižnicu s 8.000.000 knjiga, planetarij i konferencijski centar za 3000 ljudi. Također ima i tri muzeja, pet znanstvenih instituta i nekoliko izložbenih galerija za stalne i privremene postave. Gospodin Taher Khalifa uručio je povelju dr. Franji Husincu.

 

Tekst na index.hr
Tekst u Večernjem listu 1
Tekst u Večernjem listu 2
Tekst u Večernjem listu 3
Tekst u Glasu Istre
Tekst u Nedjeljnom glasniku 1
Tekst u Nedjeljnom glasniku 2
Tekst u Vijencu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s