Predstavljanje knjige „Genetičko podrijetlo Hrvata”

geneticko 3Obilježavajući 143. obljetnicu osnutka Visokoga gospodarskog učilišta, koje se ubraja u najstarija poljoprivredna učilišta Europe, a kao Gospodarsko i šumarsko učilište u Križevcima osnovano je 1860., Ogranak Matice hrvatske Križevci u velikoj je vijećnici 18. studenoga 2003. predstavio knjigu Genetičko podrijetlo Hrvata prof. dr. Ivana Jurišića. O knjizi je uz autora govorio prof. dr. sc. Zdevko Martinić Jerčić, genetičar s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a predstavljanje je moderirala predsjednica Ogranka mr. Renata Husinec.

Visoko se gospodarsko učilište odlučilo predstavljanjem knjige obilježiti obljetnicu, želeći okupljenim studentima, nastavnicima i posjetiteljima sugerirati okrenutost novim znanstvenim istraživanjima, dakako, ne ispuštajući iz vida ni zasluge svih onih koji su 1860. osnovali najstariju ustanovu za obrazovanje poljoprivrednih stručnjaka.

Mr. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci, istaknula je da u razvoju visokog obrazovanja u okviru Sveučilišta u Zagrebu križevačko učilište zajedno s Filozofskim, Teološkim i Pravnim fakultetom čini četiri najstarije akademske institucije u Hrvatskoj. Osnivanjem Gospodarskog i šumarskog učilišta, grad Križevci stavljen je u samo središte intelektualnoga života u Hrvatskoj, a samo je učilište postalo rasadište stručnih i znanstvenih kadrova, upravo je od Prvoga kraljevskog šumarskog i gospodarskog učilišta nastao Šumarski i Agronomski fakultet, a dr. Jurić podsjetio je kako je zahvaljujući Milisavu Demercu, u čijoj se ulici danas nalazi Visoko gospodarsko učilište, omogućena industrijska proizvodnja antibiotika.

 

Plakat

Tekst u Glasu Podravine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s