Izložba/projekcija/instalacija Marijana Molnara i Vlatka Vinceka

molnar vincekU prostorijama Ogranka MH u Križevcima otvorena je 10. travnja 2004. izložba/projekcija/instalacija autora Marijana Molnara i Vlatka Vinceka.

 

Marijan Molnar predstavio se dvama usko povezanim radovima — video/DVD projekcijom Svako jutro jaje i CD-prezentacijom rada Dva mjesta, dvije ulice. Prvi je prezentacija rada koji je ostvario na izložbi 2002. u Gliptoteci HAZU, koji je nastojao na više razina ostvariti usporedbu i komunikaciju između dva mjesta, Reke i Zagreba. Dva toponima odnosno dvije ulice koje predstavljaju dijametralno suprotne sredine (veliku i malu, grad i selo). Iz takve konstrukcije proizašao je videorad koji je u tadašnjem kontekstu bio dio instalacije na izložbi, a ovdje je dodatnom obradom prezentiran kao samostalan videorad Svako jutro jaje. Potaknut je pitanjem — kako obične stvari poprimaju simboličan oblik? Ritualno izjedanje jaja, svako jutro tri dana za redom, praćeno je jutarnjim vijestima kao vremenskim okvirom kojim ta banalna radnja dobiva dimenziju nepovratna i neponovljiva događaja. Prisilna radnja i pritisak nužde. Glad kao izvorni tjelesni impuls, istovremeno, netko je uvijek pojeden.

Sublimno polje strepnje Vlatka Vinceka prostorna je i video-instalacija, koncipirana kao spoj dviju suprotstavljenih cjelina. Elementi videoprojekcije i prostorni elementi trodijelno su strukturirani a zajednička im je poveznica uporaba tekućine. To su — voda, mlijeko i nafta. Vincek ih povezuje u parove: voda — tjeskoba, mlijeko — strah i nafta — smrt. Prostorni elementi instalacija sastoje se od tri akvarija ispunjena vodom, mlijekom i naftom, u koje su uronjeni diluvijalni ostaci — okamine (mamutovih zuba). Na taj je način autor nastojao stvoriti prostor napetosti između virtualnog i stvarnog prostora. Ironijski diskurs i njegovo polje izvjesnosti zamijenjeno je poljem strepnje.

 

Pozivnica

Tekst u Vijencu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s