Studijsko putovanje po Slovačkoj

slovačka 15 webOd 12. do 17. travnja 2004. članovi Ogranka Matice hrvatske u Križevcima bili su na studijskom putovanju po Slovačkoj.

Prvoga dana po dolasku posjetili su Košice, Prešov i Bardejov. Košice su drugi najveći grad Slovačke, a u katedrali sv. Elizabete Ugarske čuvaju se relikvije trojice košičkih mučenika.

Sljedećeg dana razgledali su Spišské Podhradie, grad u Prešovskom kraju u istočnoj Slovačkoj. Ponad grada posjetili su Spiški dvorac, koji se spominje još 1174. i koji je 1993. uvršten je na UNESCO-vu listu svjetsku kulturne baštine. Uslijedio je posjet Levoči (čija crkva sv. Jakova ima najviši drveni izrezbareni i oslikani gotički oltar u Europi, koji je izrezbario majstor Pavao oko 1520., a središte trga zauzima veliki metalni Kavez srama iz 17. stoljeća koji je služio za javno kažnjavanje zločinaca), Popradu, Liptovsky Mikulašu (mjestu gdje je rođen Slavoljub Eduard Penkala, hrvatski inženjer i izumitelj), Ružomberoku (gradu  koji je u 19. stoljeću bio jedan od centara slovačkog nacionalnog pokreta), Martinu (gradu koji je bio slovačko kulturno sjedište u 19. stoljeću, u kojemu je osnovana Matica slovačka i Slovački nacionalni muzej, grad u kojemu su bile organizirane velike političke aktivnosti što su dovele do slovačke nacionalne emancipacije u 19. stoljeću i ranom 20. stoljeću), Žilini (najvećem gradu na rijeci Váh na kojoj se u blizini nalaze dvije brane s umjetnim jezerima) i Rajeckim Toplicama (poznatom lječilištu i turističkom mjestu na rijeci Rajčanki).

Trećega dana posjeta upoznali su Rajecku Lesnu, znamenito marijansko svetište, poznato po slovačkom Betlehemu, drvenoj rezbariji dugoj više od osam metara, koju je majstor Jozef Pekar radio 15 godina. Na rezbariji su na gornjem dijelu prikazi starih gradova, a u donjem dijelu prikazi starih zanata i zanimanja. Sve je izrađeno od drveta s pokretnim mehanizmom, tako da ratari kose, kovači kuju i žeteoci žanju.

Na putu prema Bratislavi posjetili su Bojnice (grad poznat po dvorcu Bojnice, koji se prvi put spominje 1113. godine i izvorno je sagrađen kao drvena utvrda), Nitru ( jedan od najstarijih gradova u Slovačkoj, čija je najvažnija znamenitost Nitranski dvorac, stari grad građen u 11. st. po uzoru na Praški dvorac) i Trnavu (grad u kojemu je sveti Marko Križevčanin bio ravnateljem sjemeništa i u kojemu se čuvaju relikvije košičkih mučenika).

U petak su posjetili nekoliko sela nedaleko od   Bratislave u kojima žive Hrvati: Hrvatski Grob (Chorvátsky Grob) i Devinsko Novo Selo (Bratislava-Devínska Nová Ves). Povećavanjem broja Hrvata koji su se počeli doseljavati u Devinsko Novo Selo od 17. stoljeća, naziv toga mjesta promijenjen je u Hrvatsko Novo Selo. Godine 1848. selo je dobilo današnji naziv, a 1972. ovo mjesto je službeno postalo dio Bratislave. Hrvati u tim mjestima imaju kulturne veze s gradišćanskim Hrvatima u Austriji. Od 1990. godine Hrvati su u Slovačkoj organizirani u Hrvatski kulturni savez te imaju desetak folklornih društava i festival hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

U sklopu posjeta organiziran je susret s tamošnjim Hrvatima i predstavljanje Matičinih izdanja o kojima je govorila Renata Husinec. Tamošnji su Hrvati predstavili svoje publikacije, među kojima se ističe Rječnik hrvatskoga govora u Devinskom Novom Selu.

Posljednjeg dana boravka upriličen je razgled četvrti Devin, koja je također nekada bila samostalno mjesto (od 1946. dio  je Bratislave). Razgledali su muzej i dvorac Devinski grad, koji je jedan od najstarijih tvrđava u Slovačkoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s