Koncert Lidije Bajuk i Matije Dedića

bajuk dedic 1 webPovodom Dana Matice hrvatske križevački Ogranak organizirao je 24. studenoga 2006. koncert etnoglazbenice Lidije Bajuk i klavirista Matije Dedića.

Pozivnica
Program

O UMJETNICIMA

Lidija Bajuk (Čakovec, 1965.), hrvatska pjesnikinja i kantautorica, jedna od vodećih ličnosti hrvatske etnoglazbe. Članica je Društva hrvatskih književnika i i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Svoju glazbenu karijeru počinje kao predizvođač na koncertima američkih glazbenika poput Johna Mayalla (Ljubljana, Čakovec i Beograd 1987.) i Joan Baez (Ljubljana i Zagreb 1989.). Objavljuje svoja četiri samostalna etno albuma Zora-djevojka (1997.), Kneja (1999.), Tira les (2001.) i kantautorski Luna (2005.).

Matija Dedić (Zagreb, 1973.), hrvatski je jazz pijanist i skladatelj. Nakon završene srednje glazbene škole 1991. odlazi u Graz gdje upisuje jazz akademiju. Diplomirao je 1997. u klasi profesora Haralda Neuwirtha. U Zagreb se vratio 1997. i ubrzo postiže veliki ugled na hrvatskoj glazbenoj sceni. Tijekom tih godina svira s vlastitim sastavom pod nazivom Boliers Quartet. Krajem 1990-ih osniva trio pod nazivom Matija Dedić Trio koji je izvodio njegova autorska djela. Tijekom godina svirao je u gotovo svim zemljama Europe te u Sjedinjenim Državama s velikim glazbenim imenima. Piše glazbu za televiziju i kazalište, a također nastupa s popularnim glazbenicima hrvatske pop scene. Godine 2000. objavljuje prvi solo album pod nazivom Solo Part 1, a u prosincu 2001. i drugi, pod nazivom Handwriting za koji je sljedeće godine osvojio tri diskografske nagrade Porin. U srpnju 2002. nastupio je u Francuskoj na jazz festivalu the Montreux Jazz, kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog svijeta. Godine 2004. objavljuje album Tempera, a 2005. album Drugi pogled.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s