Matošu u čast

10848654_1009641009051375_4431126240458847671_oOgranak Matice hrvatske u Križevcima i Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci održali su u utorak 2. prosinca 2014.  program u čast stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša s naslovom A. G. Matoš – Samac usred svemira?. U programu su sudjelovali dr. sc. Filip Kozina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i učenici SŠ „Ivan Seljanec”.

Križevac, kako ga je nazivao sam autor, bio je jedan od križića na mapi velikog hrvatskog flanera – Antuna Gustava Matoša. Posjetivši Križevce 1910. godine, Matoš Križevčanima u nasljeđe ostavlja neprocjenjivu vrijednost – pogled Drugoga na njih same u putopisu Oko Križevca. U njegovim riječima:

„I opet mi je kamen, i opet mi je zemlja, naša draga i čista zemlja progovorila. I opet je lira što zuji na gorskim samotnim vrhuncima zasvirala, i te riječi, melodije bijahu tako čarobne i tako tužne da za njih imaš tek osjećanja bez riječi.”

opredmećuju se oblici, boje, mirisi i zvukovi potkalničkoga kraja, a svaki čitatelj koji posegne za putopisom ulazi u Matoševu sinestetičku fantaziju nadahnutu križevačkim krajem. Taložila su se desetljeća po Matoševim redcima, a rodno mjesto Križevačkih štatuta, Krvavog sabora, Nemčića i Franje Markovića, kako je Križevce predstavio Matoš, sto godina nakon njegove smrti u prisjećanje, spomen i hvalu posvetilo mu je jednu večer.

Suradnja dviju križevačkih ustanova: Matice hrvatske i Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci iznjedrila je prigodni kolaž program u čast stote obljetnice smrti A. G. Matoša pod naslovom, a ujedno i pitanjem, Antun Gustav Matoš – stranac usred svemira? Okosnica programa bilo je predavanje gospodina Filipa Kozine, doktora znanosti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a organizacijski tim za pripremu programa činile su predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, gospođa Renata Husinec, ravnateljica Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci, gospođa Gordana Juran-Ratković te nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti, gospođa Iva Rupčić. Cilj predavanja bio je mlađim naraštajima, posebice srednjoškolcima, pokazati svevremenost i aktualnost Matoševa lika i djela. Predavač je temeljitim i minucioznim pristupom Matoševu opusu dao novo (iš)čit(av)anje i tumačenje. Virtuoznost predavanja proizlazila je iz duboka poštovanja i poznavanja Matoševa opusa, ali ponajviše iz komparacije Matoševih pretkazivačkih ideja i suvremene hrvatske društvene i političke situacije. Izgradivši tako most od Matoševe do naše suvremenosti, još je jednom u praksi bila prikazana cikličnost vremena i ukazivanje na činjenicu da je povijest doista učiteljica života, a ne samo isprazna poslovica.

Pretpostavka za oživljavanje i razumijevanje djela jest čitanje i uživljavanje u njegovu strukturu. Tako smo se na programu u čast Matošu podsjetili njegovih djela, nadajući se da će Matoševa magičnost, ali i sposobnost da podbode, prokaže i krikne dotaknuti mlađe naraštaje i motivirati ih za čitanje, a nakon toga i promišljanje. Iako živimo u vremenu stalnog napretka tehnologije i tehnoloških novotarija, zanimljivo je da knjigu u njezinu materijalnom obliku nisu uspjeli istisnuti tableti i laptopi. Učenici i studenti 21. stoljeća i dalje tvrde da je klasično čitanje knjiga s koricama i okretanjem stranica potpunije iskustvo nego čitanje elekroničkih knjiga. U čast knjizi i čitanju predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, gospođa Renata Husinec knjižnici Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci donirala je knjige iz edicije Matice hrvatske koje će sigurno pronaći svoj put do novih čitatelja. Budući da je obilježje prave umjetnosti  da oplemenjuje, spaja i stvara, večer obilježavanja sto godina nakon Matoša zasigurno je odškrinula vrata nekih budućih suradnji, novih plemenitih razmišljanja i radova, a Matoš neka nam ostane kao korektiv i vođa poput Vergilija, kako je to istaknuo profesor Filip Kozina. A pitanje koje ostaje i nakon predavanje jest jesmo li spremni slijediti i pritom se držati toga puta?

(tekst: Iva Rupčić)

Pozivnica

(foto: Mario Jembrek)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s