Izložba povelja gradu Križevcima

poveljeKriževački ogranak Matice hrvatske organizirao je 26. travnja 2007. uz Dan grada, 755. obljetnicu dodjele povlastica slobodnog kraljevskog grada i 255. obljetnicu ujedinjenja Gornjeg i Donjeg grada izložbu Povelje gradu od 1253. do 1752. Izložba je to koja pokazuje trajanje Križevaca kroz povijest i predstavlja tragove njegove opstojnosti.

– Imamo duboki trag u povijesti koju treba poznavati da bismo išli naprijed i da bismo znali istinu  o svom trajanju na ovome prostoru – rekao je otvarajući izložbu u ime ogranka Matice hrvatske Stjepan Palijan.

O povlasticama kralja Sigismunda, bana Stjepana, Marije Terezije i drugih vladara govorio je zatim povjesničar umjetnosti mr. Zdenko Balog.

– Taj materijal čuvao se u škrinjama u samostanima i kaptolima, tako da je najveća briga građana u trenutku promjene vlasti bila da novi suveren potvrdi postojeću povlasticu. Svakako je najznačajnija povlastica o ujedinjenju Gornjeg i Donjeg grada. Križevci se spominju i kao Civitas,  a uz taj naslov ide i povlastica da grad podigne bedeme. To je značilo i najveće povjerenje suverena prema gradu – između ostalog rekao je  Balog.

 

Pozivnica

Tekst u Križevačkim novinama

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s