Predavanje Dražena Šimleše

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U utorak 30. listopada 2007. na Visokom gospodarskom učilišta u Križevcima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Križevci, održano je predavanje Dražena Šimleše „Reciklirano imanje – model održivog razvoja”.

Tamošnjim studentima i profesorima izložen je model recikliranog imanja koje postoji u turopoljskom mjestu Vukomerić, dvadesetak kilometara od Zagreba, što je blizu i našem gradu. Značaj imanja, prema riječima iz predavanja Dražena Šimleše, mladog znanstvenika i društvenog aktivista koji je 2002. s prijateljima počeo uređivati vukomeričku trošnu drvenu kuću, je predstaviti eko-socijalni model prijateljskog odnosa prema prirodi i između ljudi.

Šimleša je nastanak imanja opisao kroz nekoliko faza počev od građenja, nalaženja i korištenja obnovljivih izvora energije i postizanja energetske učinkovitosti, proizvodnji hrane, osiguranju vode, upotrebe materijala iz otpada, zaokruživši izgradnju imanja sa socijalnom dimenzijom koja je iznad svega.

Zajedničko donošenje odluka i dobri međuljudski odnosi svih koji rade na imanju Šimleša drži ključnima za ostvarivanje svih zamisli koje se mama u gradovima čine neizvedivima, poput izgradnje zidova pomoću gline i slame, proizvodnje biodizela za struju iz otpadnog kuhinjskog ulja, te sadnje i proizvodnje voća i povrća na siromašnom tlu. Osim zajedničkog djelovanja ljudi, svih redom volontera unutar imanja, bitno za održivost imanja je i korištenje isključivo prirodnih materijala i primjena praktičnih znanja kojima se zatim podučavaju drugi.

Šimleša napominje da sva ekološka rješenja, kakva se primjenjuju i na Recikliranom imanju, moraju biti primjenjiva da bi uspjela. Studenti i nastavno osoblje križevačkog VGU-a vrlo se zainteresiralo za oruđa i tehnike kojima se služe stanovnici Imanja, koje je pravi primjer aktivizma mladih, ekološki osvještenih osoba. Današnje predavanje Dražena Šimleše o Recikliranom imanju kao modelu održivog razvoja u Križevce je doveo Salon Matice hrvatske u suradnji s križevačkim Ogrankom Matice hrvatske.

 

Pozivnica

Tekst iz Podravskog lista

 

O PREDAVAČU

Dražen Šimleša rođen je 1976. u Bjelovaru. Zaposlen je kao asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predmet je njegova interesa globalizacija i održivi razvoj. Autor je triju knjiga. Predaje kolegij Svijet u procesu globalizacije na Mirovnim studijima. Koordinator je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, kojoj je najvažniji projekt stvaranje ekosocijalnog centra Reciklirano imanje, u selu Vukomerić, dvadeset kilometara južno od Zagreba.

S obzirom na sve veće iskorištavanje prirodnih resursa i energetske krize, zagađenje okoliša i klimatske promjene, ekonomsku i političku nejednakost u svijetu, širenje gladi i bolesti te druge globalne i lokalne probleme, znanja i vještine kako živjeti održivo postat će presudni u 21. stoljeću. Edukacijski centar Reciklirano imanje, kao model održiva razvoja, ima za cilj upravo primjenjivati i širiti ta znanja i vještine. Ugrubo rečeno, područja koja se na imanju pokrivaju jesu: međuljudski odnosi, proizvodnja hrane, energija, graditeljstvo te gospodarenje vodom i otpadom.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s