Koncert za 70. rođendan Dubravka Detonija

detoni 1 webOgranak Matice hrvatske Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige organizirali su 21. studenog 2007. koncert u povodu sedamdesetoga rođendana Dubravka Detonija. Koncert Detonijevih glasovirskih skladbi pod nazivom „7 u 7 za 70″ na tri glasovira izveli su Ljubomir Gašparović, profesor sa zagrebačke Muzičke akademije i šest njegovih studenata: Robert Batelić, Bojan Bobić, Danijel Gašparović, Ivana Jelača, Nikola Kos i Jelena Plećaš).

 

O AUTORU

Ljubomir Gašparović (Zagreb, 1951.) diplomirao je glasovir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (Ivo Maček), a usavršavao se kod Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Vrlo je aktivan i kao solist i kao komorni glazbenik, djelovao je u glasovirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu Svetislav Stančić i Milka Trnina. Ostvario je brojne snimke za radijske postaje i nosače zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, B. Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora među kojima su neka i njemu posvećena. Tijekom 1993. inicirao je osnivanje Društva Albert Schweitzer s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima. Kao predsjednik Društva osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Vlasnik je zbirke povijesnih klavira, jedinstvene na ovim prostorima, koje sam restaurira. Restaurorao je klavir Konrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

O SLAVLJENIKU

Hrvatski skladatelj, pijanist i pisac Dubravko Detoni (Križevci, 1937.) školovao se je u Zagrebu, Sieni, Varšavi, Darmstadtu i u Parizu. Autor je 128 opusa orkestralne, koncertantne, komorne, solističke, vokalne i elektroničke glazbe te 8 knjiga poezije i eseja. Osnivač je i umjetnički ravnatelj sastava za novi zvuk ACEZANTEZ s kojim je (od godine 1970.) obišao većinu europskih zemalja te dio Amerike i Azije. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u domovini i u inozemstvu (Vladimir Nazor, Josip Štolcer Slavenski,Porin za životno djelo, Matice hrvatske, Zvono Lotrščak, dvanaest nagrada Jugoslavenske radiotelevizije za najbolja glazbena djela godine, Grand Prix 6. biennala mladih u Parizu, UNESCO-ova skladateljska tribina u Parizu, Premio Italia u Veneciji, Bedřich Smetana u Pragu itd.). Djela mu se izvode na svim kontinentima, na najvažnijim svjetskim festivalima, objavljena su na više od četrdeset diskografskih izdanja te tiskana u domovini i u inozemstvu. U svojim skladbama očituje postojanu težnju za ravnotežom glazbenoga izraza koji se najčešće temelji na dramatičnoj izmjeni kontrasta, no bez napadne programne ilustrativnosti. Podjednako se služi klasičnim instrumentarijem i stečevinama elektroničke glazbe, a u namjeri da obogati zvuk i izražajne mogućnosti često kombinira oba zvukovna izraza.

 

Program

Tekst iz Podravskog lista
Tekst iz Cantusa, Novina hrvatskog skladateljskog društva

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s