Koncert za 70. rođendan Dubravka Detonija

detoni 1 webOgranak Matice hrvatske Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige organizirali su 21. studenog 2007. koncert u povodu sedamdesetoga rođendana Dubravka Detonija. Koncert Detonijevih glasovirskih skladbi pod nazivom „7 u 7 za 70″ na tri glasovira izveli su Ljubomir Gašparović, profesor sa zagrebačke Muzičke akademije i šest njegovih studenata: Robert Batelić, Bojan Bobić, Danijel Gašparović, Ivana Jelača, Nikola Kos i Jelena Plećaš).

 

O AUTORU

Ljubomir Gašparović (Zagreb, 1951.) diplomirao je glasovir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (Ivo Maček), a usavršavao se kod Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Vrlo je aktivan i kao solist i kao komorni glazbenik, djelovao je u glasovirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu Svetislav Stančić i Milka Trnina. Ostvario je brojne snimke za radijske postaje i nosače zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, B. Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora među kojima su neka i njemu posvećena. Tijekom 1993. inicirao je osnivanje Društva Albert Schweitzer s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima. Kao predsjednik Društva osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Vlasnik je zbirke povijesnih klavira, jedinstvene na ovim prostorima, koje sam restaurira. Restaurorao je klavir Konrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

O SLAVLJENIKU

Hrvatski skladatelj, pijanist i pisac Dubravko Detoni (Križevci, 1937.) školovao se je u Zagrebu, Sieni, Varšavi, Darmstadtu i u Parizu. Autor je 128 opusa orkestralne, koncertantne, komorne, solističke, vokalne i elektroničke glazbe te 8 knjiga poezije i eseja. Osnivač je i umjetnički ravnatelj sastava za novi zvuk ACEZANTEZ s kojim je (od godine 1970.) obišao većinu europskih zemalja te dio Amerike i Azije. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u domovini i u inozemstvu (Vladimir Nazor, Josip Štolcer Slavenski,Porin za životno djelo, Matice hrvatske, Zvono Lotrščak, dvanaest nagrada Jugoslavenske radiotelevizije za najbolja glazbena djela godine, Grand Prix 6. biennala mladih u Parizu, UNESCO-ova skladateljska tribina u Parizu, Premio Italia u Veneciji, Bedřich Smetana u Pragu itd.). Djela mu se izvode na svim kontinentima, na najvažnijim svjetskim festivalima, objavljena su na više od četrdeset diskografskih izdanja te tiskana u domovini i u inozemstvu. U svojim skladbama očituje postojanu težnju za ravnotežom glazbenoga izraza koji se najčešće temelji na dramatičnoj izmjeni kontrasta, no bez napadne programne ilustrativnosti. Podjednako se služi klasičnim instrumentarijem i stečevinama elektroničke glazbe, a u namjeri da obogati zvuk i izražajne mogućnosti često kombinira oba zvukovna izraza.

 

Program

Tekst iz Podravskog lista
Tekst iz Cantusa, Novina hrvatskog skladateljskog društva

 

Komentiraj