Kvartet Rucner za križevačku mladež

rucner 3 webOgranak Matice hrvatske Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige organizirali su 10. lipnja 2008. u maloj dvorani Hrvatskog doma koncert gudačkog kvarteta Rucner iz Zagreba i mladog hrvatskog pijanista Danijela Detonija.

Kvartet čine Snježana (čelo) i Dragan Rucner (viola), na violinama su Sidonija Lebar i Ana Paula Knapić, dok će uz klavir sjesti 25-ogodišnji Danijel, potomak poznate križevačke obitelji Detoni. Na programu su bila djela Predasi tišine D. Detonija, Glasovirski kvintet C. Francka i Gudački kvartet u F-duru M. Ravela. Križevačka publika imala je privilegiju ovaj koncert poslušati dan prije zagrebačkog, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Križevaca.

 

O KVARTETU

Kvartet su prije deset godina utemeljili bračni par Snježana (čelo) i Dragan Rucner (viola), nastavljajući zagrebačku tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog međunarodnog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora.
U dosadašnjem djelovanju Kvartet Rucner muzicirao je u Zagrebu, u mnogim gradovima Hrvatske, na najvažnijim hrvatskim festivalima – nastupili su između ostalog na Muzičkom biennalu Zagreb 2001., 2003., 2007.  te na Dubrovačkim ljetnim igrama – a turneje su ga vodile i u Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Sloveniju, Austriju, Egipat, Poljsku, Srbiju, Njemačku, Englesku, Kinu, Švicarsku, Španjolsku, Francusku, Grčku, Izrael i Australiju.
Za Gudački kvartet Rucner pisali su skladbe mnogi hrvatski autori koje ansambl na svojim nastupima redovito promovira.
2003. godine Kvartet Rucner započinje sa svojim ciklusom koncerata komorne glazbe „Četiri godišnja doba” – Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. Na svakom koncertu predstave nova djela hrvatskih skladatelja i ugošćuju eminentne domaće i svjetske glazbenike.
Kvartet je već ostvario i zanimljivu diskografiju. Za tvrtku Jazzette snimili su CD s naslovom Tango Moods s djelima Astora Piazzolle (s Peterom Soaveom), a za tvrtku Cantus d.o.o. CD s naslovom Five Tango Sensations (također s glazbom A. Piazzolle) koji je nominiran za diskografsku nagradu PORIN 2004. u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe, a potom i CD s gitaristom Darkom Petrinjakom s djelima J. W. Duartea, S. Dodgsona, B. Papandopula i C. Guastavina. Sve hrvatske praizvedbe iz ciklusa „Četiri godišnja doba” 2003. snimljene su na CD koji je nominiran za za diskografsku nagradu PORIN 2005. u dvije kategorije: za najbolji album klasične glazbe i za najbolju produkciju klasičnog albuma.
Za prvi ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „Četiri godišnja doba” priređen u 2003., Gudački kvartet Rucner dobio je diplomu „Milka Trnina” Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i godišnju nagradu „Vatroslav Lisinski” koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

 

Pozivnica

Tekst u Križevačkim novinama

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s