Pavuna o važnosti poznavanja fizike

Davor_PavunaU petak 28. siječnja 2011. u velikoj vijećnici Grada Križevaca tribinu pod naslovom Zašto je poznavanje fizike toliko korisno i važno za život!? održao je poznati hrvatski fizičar i izumitelj prof. dr. sc. Davor Pavuna sa švicarskog federalnog sveučilišta École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). Moderatorica je tribine, koju organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Udruga maturanata koprivničke Gimnazije, dr. sc. Ana Smontara sa zagrebačkog Instituta za fiziku.

Ovim predavanjem pokazano je na primjerima kako je (meta)fizika proizašla iz religiozne filozofije te da u praksi ujedinjuje vrlo uspješne arhetipne modele dinamičke raspodjele energije. Prirodna znanost, iako je još u samom početku, korisno opisuje prirodu, ekonomiju, društvo, … omogućuje mudar inženjering i daje važne uvide u život u cjelini te je nezaobilazna u kreiranju bolje post-redukcionističke civilizacije 3. milenija. Posljedice tih uvida za planet i za Hrvatsku bile su ukratko prikazane.

Nakon predavanja potpisan je ugovor o stipendiranju učenica 2. razreda Mije Sitar i Ivone Ivić koje su zbog svoje izvrsnosti od Udruge maturanata koprivničke Gimnazije dobile stipendije od ukupno 20 000 kuna, a sredstva je osigurao dr. Pavuna darovavši svoju nagradu dobivenu od Grada Koprivnice.

 

O AUTORU

Davor Pavuna rođen je 1952 u Koprivnici. Ugledni je znanstvenik svjetske reputacije koji je diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu , a 1982. na Cambridgeu je doktorirao iz područja fizike kondenzirane materije. Od 1986. radi u Lousanni kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije i mikro i optoelektronike. Iza sebe ima preko 150 znanstvenih radova, održao je stotoinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima, predsjednik je Svjetskog kongresa o nanoinženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u, savjetnik je za energetiku američkom predsjedniku Baracku Obami, jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005., a za svoj rad dobio je više priznanja. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu 2006.

 

Plakat
Pozivnica

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s