170 knjiga za 170 godina Matice hrvatske

izlozba_mh2U srijedu 25. travnja 2012., povodom  Dana Grada Križevaca i 170. obljetnice osnutka Matice hrvatske, otvorena je izložba 170 knjiga za 170 godina Matice hrvatske. O izabranim knjigama govorili su književnik Đuro Vidmarović i predsjednica Ogranka Renata Husinec. Autorica izložbe je Martina Poturiček.

– Knjige su blago i treba ih poštovati, tako tvrde svi oni koji vole i istinski poštuju dobru knjigu, a među njima je i Matica hrvatska – rekao je  križevački gradonačelnik Branko Hrg otvarajući izložbu povodom 170. obljetnice križevačkoga Ogranka.

Predsjednica križevačkoga ogranka Matice hrvatske Renata Husinec okupljene je upoznala s poviješću Matice te izloženim knjigama. Posebice je istaknula dvije knjige križevačkoga ogranka koje su dobile Nagradu „Ivan Kukuljević Sakcinski”, a to su Dr. Fran Gundrum Oriovčanin Franje Husinca i Kalnički plemenitaši Lelje Dobronić.

Govorio je poznati hrvatski književnik Đuro Vidmarović, koji je također i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Vidmarović je objasnio ulogu Matice u hrvatskoj povijesti rekavši da je Matica uvijek djelovala u trenutcima kad je naša nacionalnost osporavana te da su se spremni aktivirati u slučaju sličnih pokušaja u Europskoj uniji.

Na kraju je gradonačelnik članovima glagoljaške i novinarske družine Osnove škole Ljudevita Modeca uručio poklone, glagoljaške kalendare i ilirske slovnice.

Pozivnica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s