42. Varaždinske barokne večeri

nayaVaraždinske barokne večeri i ove su godine gostovale u Križevcima. Zahvaljujući organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i pokroviteljstvu Grada Križevaca u srijedu 26. rujna 2012. Križevčani su u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice mogli uživati u koncertu izraelskog Ansambla Naya.

O ANSAMBULU

Ansambl Naya grupa je izvrsnih glazbenika multikulturnog podrijetla koji svi dijele strast prema izvođenju i istraživanju Zapadne klasične glazbe i glazbe drugih kultura. Grupa je utemeljena nakon uspješnog zajedničkog nastupa na Operi Gӧteburg u Švedskoj 2008. godine. Ansambl Naya nedavno je snimio prvi nosač zvuka i stiče ugled kao i dobiva brojne pozive za nastupe u poznatim koncertnim dvoranama i na prestižnim festivalima poput Halle Handel festivala, Chateau de Versailles, Izrael festivala, Lucerne festivala, Stockholm early music festivala, Flemish Opera i Concertgebouw Brugge. Planirane su snimke za radijske programe BBC Radio 3 i Classic FM UK. Ansambl Naya surađuje sa stručnjacima za ranu glazbu kao što su to Laurence Cummings, Emanuel eim, Werner Erhardt, Ian Burnside, Graham Johnson i mnogi drugi.

Britansko-izraelski kontratenor Yaniv d’Or diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Jeruzalemu i na Guildhall školi za glazbu i dramske umjetnosti u Londonu. Dobitnik je niza stipendija i potpora od Američko-izraelske zaklade, Guildhall škole i Međunarodne institucije za vokalnu umjetnost, kao i od privatnih sponzora. Pjevao je glavne uloge u Gluckovim, Händelovim, Mozartovim, Cavallijevim, Monteverdijevi i Purcellovim operama i nastupao u Novoj izraelskoj operi, Flamanskoj operi u Antwerpenu i Gentu, Operi u Gӧteburgu, Opernom kazalištu u Rimu, Litvanskoj nacionalnoj operi, Gradskom kazalištu u Wiesbadenu, Kazalištu u Sankt Gallenu i u Dovrani kraljice Elizabete u Londonu. Yaniv d’Or nastupa i u izvedbama oratorija, liturgijske glazbe, komorne glazbe i solo popjevki s bogatim repertoarom od stare do suvremene glazbe. Kao utemeljitelj Ansambla Naya uspješno vodi grupu koja je stalni gost u koncertnim dvoranama i na festivalima u Europi, SAD-u i Izraelu. Osim nosača zvuka s Ansamblom Naya snimio je i prvi samostalni album za tvrtku NMC.

Članovi ansambla:
Yair Dalal, ud
Thomas Boysen, teorba
Nora Roll, viola da gamba
Erez Mounk, udaraljke
Yotam Haimovich, sitar
Yaniv d’Or, kontratenor, umjetničko vodstvo

 

 

Tekst Tomislava Bužića

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s