Predstavljanje knjige „Lingvistička povijest Europe”

matasovic-1U Multimedijskom kulturnom centru Gradske knjižnice „Franjo Marković” 17. listopada 2016. predstavljena je knjiga Lingvistička povijest Europe akademika Ranka Matasovića, redovitog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, lingvista i indoeuropeista.

Predstavljanje je vodila urednica izdanja Romana Horvat koja je naglasila kako ova vrijedna knjiga osvjetljava mnoga pitanja podrijetla europskih jezika i njihovih međusobnih prožimanja. Dotaknuvši se svih važnih povijesnih razdoblja, od stare grčke preko uspona Rima i početka dominacije latinskoga jezika u Europi, srednjeg vijeka, prosvjetiteljstva sve do današnjih dana, akademik Matasović pojasnio je utjecaj demografskih kretanja, europskih osvajanja, pojavu gramatika te razvoj jezične politike i školstva, ali i nacionalnog identiteta u 19. i 20. stoljeću.

Iako je teško predvidjeti što će se s jezicima, pa tako i s hrvatskim jezikom, događati u budućnosti, Matasović zaključuje da se ne bismo trebali bojati za njegov opstanak u zajednici europskih jezika.

Predstavljanje je moderirala Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, a prisutne je pozdravio i akademik Franjo Tomić, predsjednik Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, koji je uz Maticu suorganizator ovoga događanja.

                                                                      Tekst: Danijela Zagorec
Fotografije: Martina Valec-Rebić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s