Koncert španjolskog ansambla Regina Ibérica

reginaU subotu, 1. listopada 2016. održan je u križevačkoj Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice koncert španjolskog ansambla Regina Ibérica, kao dio ponude Varaždinskih baroknih večeri.

Križevačka publika uživala je u izvedbi Laure Casanove (čembalo), Antoine Ladrette (barokno violončelo), Victora Sorda (tenor) i Delie Agundez (sopran).

46. Varaždinske barokne večeri nude ukupno dvadeset i pet koncerta koje će izvesti osamnaest ansambala u deset gradova i mjesta sjevera Hrvatske te još dvanaest različitih popratnih programa, od izložbi do prezentacija gastronomije.

O ANSAMBLU

Ansambl Regina Ibérica, za kojeg je karakteristična posvećenost španjolskoj baroknoj vokalnoj glazbi i fokus na najnovijim povijesnim kriterijima, osnovala je Laura Casanova 1998. godine.

U 2015. godini najznačajnija je objava njihovog trećeg albuma The 12 Musicians of Iriarte (Iriarteovih 12 glazbenika), koji sadrži djela španjolskih skladatelja triju stoljeća. Nastao na temelju pjesme The Music (Glazba) Tomása de Iriartea, ovaj album donosi neobjavljena djela i prve snimke objavljenih djela, ali i nove verzije poznatih djela iz područja rane glazbe.

Regina Ibérica nastupala je na Festivalu rane glazbe u St. Petersburgu i na Konzervatoriju u Moskvi. Održala je koncerte u nekoliko španjolskih gradova, u Bremenu, Budimpešti, Münchenu, Bergenu (Norveška), Varšavi, Gdanjsku, Parizu, Rimu i u Bruxellesu. Trenutno Regina Ibérica vodi nove projekte u Japanu, Kolumbiji, kao i u Španjolskoj.

Njihova prva dva albuma su: It is love, ay, ay (To je ljubav) s ljudskim elementima španjolskog baroka i Handel before „The Messiah” (Handel prije „Mesije”), koji sadrži Handelove kantate naknadno pretvorene u skladbe za zbor u Mesiji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s