Izložba „Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica”

krizevacke-knjigenas-660x330Nakon višemjesečne potrage za najstarijim tiskovinama u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” otvorena je 24. listopada 2016. izložba „Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica”. Izložbu je svečano otvorio akademik Josip Bratulić, a riječi podrške i poticaja uputio je križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović. Mnogobrojnu križevačku publika pozdravila je predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec, a tijek same akcije i rada na izložbi i katalogu opisale su profesorice hrvatskoga jezika i članice Matice hrvatske Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec.

Akcija OMH u Križevcima Tražimo najstarije tiskovine križevačkoga kraja, započeta u ožujku, a zatvorena u srpnju, premašila je očekivanja samih organizatora te se za sudjelovanje prijavilo 28 pojedinaca i obitelji s ukupno preko pet stotina knjiga raznolikoga sadržaja, od religioznih knjiga, stručnih knjiga raznih znanstvenih i umjetničkih područja, rječnika, gramatika i leksikona, atlasa, spomenica, pravila i izvješća raznih institucija, priručnika za obrazovanje i samoobrazovanje, novina i časopisa, pjesmarica, kuharica, čak i nogometnih pravila i uputa za polaganje vozačkoga ispita, sve do beletristike, što pokazuje kako su Križevčani imali širok raspon interesa jer njihove knjige pokrivaju sva područja ljudskoga djelovanja.

Cilj akcije nije bio samo prikupiti i popisati knjige, već podsjetiti svoje sugrađane na važno mjesto knjige i pisane riječi u identitetu Grada. Vrste i sadržaji knjiga zorno prikazuju prožimajući odnos svjetovnog i profanog, umjetnosti i znanosti, urbanog i ruralnog, ukazujući na posebnu brigu prema vlastitome jeziku, ali i na poštovanje prema drugim kulturama.

Svečanost knjige najbolje je obilježiti objavom nove knjige, pa je vrijedan rezultat izložbe katalog koji je obuhvatio 342 knjige. U katalogu  važno i posebno mjesto zauzimaju izdanja iz križevačkih tiskara, čija je povijest detaljno kronološki predstavljena uz dodatak slika i razglednica. Osim materijalne i opipljive važnosti izložbe, još je vrjednije istaknuti duhovno bogatstvo te iskrenu radost i ponos posjetitelja izložbe jer su osjetili povezanost s prošlošću svoga grada, ali i poticaj da se svojim djelovanjem upišu u neke buduće stranice knjiga.

Govor Martine Valec-Rebić
Govor Danijele Zagorec

Plakat
Plakat 2
Pozivnica

 

 

Iz medija
Prigorski.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s