Književna večer s Mirom Gavranom

U ponedjeljak, 5. lipnja 2017. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirao je razgovor o književnosti i kazalištu s  Mirom Gavranom te predstavljanje njegove najnovije knjige Nekoliko ptica i jedno nebo. Ulomke iz knjige čitala je glumica Mladena Gavrana razgovor je moderirala Danijela Zagorec.

O PISCU

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na 38 jezika, a knjige su mu imale više od 150 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dosad je imao više od 300 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautzena, Moskve, Rio de Janeira… Njegove predstave vidjelo je više od tri milijuna gledatelja.

Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom Gavranfest.

Među njegovim kazališnim tekstovima ističu se drame: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama, Sve o muškarcima, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje i Nora danas.

Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD, u kome je 1990. pokrenuo scenu „Suvremena hrvatska drama”. Idejni je začetnik i glavni urednik književnog časopisa Plima (1993. – 1996.). Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995. – 2001.), a potom sa svojom suprugom glumicom Mladenom Gavran pokreće Teatar GAVRAN (2002.), koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i oko devedeset repriza.

Objavio je deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj te Nekoliko ptica i jedno nebo. Napisao je i filmski scenarij Djed i baka se rastaju. Za mlade čitatelje je napisao osam knjiga: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Oproštajno pismo, Pokušaj zaboraviti, Profesorica iz snova, Igrokazi s glavom i repom i Ljeto za pamćenje.

Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta. U veljači 2005. godine sarajevska sveučilišna profesorica Gordana Muzaferija objavila je monografsku knjigu Kazališne igre Mire Gavrana u kojoj je na tri stotine stranica analizirala trideset četiri Gavranova teksta pisana za kazalište. U proljeće 2007. njemačka izdavačka kuća ANTON HIERSEMANN STUTTGART iz Stuttgarta, koja proteklih pedesetak godina svake treće godine objavljuje izbor najboljih svjetskih dramatičara, uvrstila je čak tri Gavranova teksta u najnoviji izbor, a riječ je o dramama Kreontova Antigona, Ljubavi Georgea Washingtona i Noć bogova.

Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.) koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Usto je trostruki dobitnik Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić” Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje i Nora danas.

Bio je hrvatski je kandidat za Nagradu Andersen za 2016. godinu, najznačajniju svjetsku nagradu za dječju književnost. U siječnju 2016. godine dobio je Srebrnu medalju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke za dugogodišnje djelovanje na području slovačko-hrvatske kazališne i književne suradnje, dok je u kolovozu iste godine dobio Orden kneza Branimira s ogrlicom od predsjednice Republike Hrvatske za zasluge u promicanju ugleda hrvatske književnosti u domovini i svijetu.

U travnju 2014. godine izabran je za člana Ruske akademije književnosti u Moskvi, dok je u svibnju iste godine izabran za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Gavran je, počev od 1990., vodio preko trideset škola dramskog pisanja. Od 1993. živi i radi kao profesionalni pisac u Zagrebu. Oženjen je glumicom Mladenom Gavran, a i njihov je sin Jakov glumac.