Tribina i izložba o kulturnim vezama Hrvatske i Slovačke

U petak, 2. veljače 2018. Matica hrvatska, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica “Franjo Marković” organizirali su tribinu “Hrvatska i Slovačka – pitanja i izazovi naše europske suvremenosti” na kojoj su govorili Štefan Martinkovič, predsjednik Nadzornog odbora Matice slovačke i Zrinka Stričević-Kovačević iz Matice hrvatske. Nakon tribine otvorena je izložba “Slovaci i Slovačka u hrvatskoj knjizi kroz stoljeća”.

Tribinu je otvorila predsjednica križevačkoga ogranka Matice hrvatske Renata Husinec. Nakon izlaganja Martinkoviča i Stričević-Kovačević u raspravu su se uključili i ostali uvaženi članovi Matice slovačke i Matice hrvatske – predsjednik Matice slovačke u Zagrebu Zlatko Jevak, tajnik Matice slovačke Viliam Komora, ravnatelj Slovačkog povijesnog instituta Matice slovačke Ivan Mrva, načelnica općine Veselé u Slovačkoj (rodnog mjesta Štefana Moysesa) Viera Šipková, potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, povjesničarka Agneza Szabo te kemičar i medicinski informatičar Đuro Deželić.

Uslijedilo je otvaranje izložbe knjiga, koju je priredio Stjepan Sučić, a postavili su je Stjepan Sučić, Renata Husinec, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec.