Izložba „Personae gratae”

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je u petak 6. rujna 2019. izložba fotografija Personae gratae autorice Vesne Zednik. Organizatori izložbe su Gradski muzej Križevci, Udruga OS i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima.

Pozdravnu riječ održale su predstavnice organizatora: ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi, predsjednica Ogranka MH u Križevcima Renata Husinec te predsjednica Udruge OS Tuga Tarle. O fotografijama koje su izložene govorio je Vanja Babić, likovni kritičar i kustos, voditelj Galerije Matice hrvatske u Zagrebu te sama autorica, Vesna Zednik. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel. U glazbenom programu na harmonici je nastupio Karlo Ivančić, učenik III. razreda srednje GŠ Alberta Štrige.

Riječ je o izložbi fotografskih portreta u crno-bijeloj tehnici. Autorica portretira pojedince iz svijeta umjetnosti i znanosti. Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi: književnik i urednik Dragutin Tadijanović, glumac i redatelj Rene Medvešek, balerina Anamarija Marković, prevoditelj i književnik Mate Maras, glumica Maruška Aras, književnik i urednik Davor Velnić, kirurg i kulturni povjesničar Franjo Husinec, geolog i sveučilišni profesor Ladislav Palinkaš, flautistica Ana Benić, gitarist i lutnjist Izidor Erazem Grafenauer, kazališna redateljica i dramska pedagoginja Iva Srnec, književni povjesničar i teoretičar književnosti Leo Rafolt, književnik i prevoditelj Luka Vukušić, gitarist i skladatelj Ivan Kapec, plesač salse Ramon Noa Caraballo, pjesnik i glazbenik Josip Ivanković, balerina i koreografkinja Vlasta Rittig-Spinčić, koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek, baletan Fran Kovačić, pjevačica Gabi Novak, povjesničar umjetnosti, književnik i prevoditelj Tonko Maroević, ilustrator, dizajner i fotograf Nenad Martić, urednik i književnik Roman Simić, književni povjesničar Tomislav Bogdan, fotografkinja Slavka Pavić, likovni kritičar i kustos Vanja Babić, urednik i književnik Tomislav Zagoda, dirigent i skladatelj Tomislav Fačini, balerina Ana Mamić.

Izložba je prije Križevaca predstavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu (gdje je i otvorena u listopadu 2017.), a zatim i u Galeriji Kortil u Rijeci te Galeriji Muzeja grada Splita. Autoricu koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene s mnogim portretiranim umjetnicima veže dugogodišnje poznanstvo ostvareno suradnjom u književnom i drugim kulturnim portfeljima, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta.

POZIVNICA

KATALOG