Predavanje „Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina”

Uz svetkovinu 400. godišnjice mučeničke smrti svetog Marka Križevčanina održano je u nedjelju 8. rujna 2019. u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima predavanje na temu „Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju svetog Marka Križevčanina”. Predavačica je bila mr. sc. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

Uvodnu je riječ održala Tanje Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, koja je organizator predavanja. Zatim su Tanja Baran i Martina Valec-Rebić pročitale stihove Danijela Načinovića i Milana Pavelića o sv. Marku.

Renata Husinec govorila je o ulozi Matice hrvatske u čuvanju nacionalnoga, osobito kršćanskoga identiteta hrvatskoga naroda. Predstavila je bogat doprinos koji je štovanju Marka Krizina Križevčanina dao križevački Ogranak Matice hrvatske prije i nakon kanonizacije: otisnuo je velik broj knjiga i publikacija, organizirao je znanstvene skupove, predstavljanje knjiga i kalendara, koncerte i druga događanja u čast svetom Marku.

U glazbenom dijelu nastupio je Zbor mladih Crisinus.