Radijska emisija povodom Noći knjige

U povodu Dana Grada Križevaca i 30 godina obnovljenog rada Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te Dana hrvatske knjige i Svjetskoga dana knjige, u petak 23. 4. 2021. u 21 sat križevački se Ogranak pridružio obilježavanju Noći knjige te je čitanjem posebno odabranih proznih i lirskih tekstova slavio pisanu riječ u Križevcima i o Križevcima. Tri čitačice Danijela Zagorec, Renata Husinec i Martina Valec Rebić čitale su odabrane ulomke  dvadesetak poznatih hrvatskih književnika, povjesničara i novinara koji su nadahnuto pisali o našemu gradu i njegovoj staroj slavi.

Čitanje počinje ulomkom iz povelje iz 1252., nastavlja se tekstovima Nikole Bengera, Antuna Nemčića, Mirka Bogovića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Franje Račkoga, Augusta Šenoe, Kvirina Vidačića, Milutina Mayera, Žige Ferkića, Franje Markovića, Frana Gundruma, Antuna Gustava Matoša, Zvonimira Pužara, Franje Fuisa, Ante Stamaća, Dubravka Detonija, Tonka Maroevića i završava pjesmom Nade Pomper, autorice dvojezične antologije Pod jednim zvonom dva jezika, nagrađene zlatnom poveljom Matice hrvatske.

U emisiji su se čule i tri poznate pjesme: Nemčićeva Domovini, Markovićeva U boj u boj! iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski i na kraju slavna zdravica Aleksandra Zdenčaja Puna srca, pune čaše.