Predstavljanje knjige Maje Zegnal Koretić

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Križevci i Pučkog otvorenog učilišta Križevci u srijedu, 16. veljače u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma predstavljena je knjiga dr. sc. Maje Zegnal Koretić Zdrav duh u zdravom tijelu. U ime organizatora uvodne riječi uputila je mr. sc. Renata Husinec.

O knjizi je prva govorila dr. sc. Nevenka Breslauer s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Predstavila je strukturu knjige utvrdivši da je knjiga pisana utemeljeno, ali na kvalitetan i popularan način pristupačan široj populaciji. Istaknula je da se knjiga dotiče i povijesti razvoja tjelesne kulture u Europi i Hrvatskoj, ali i u Križevcima.

Druga predstavljačica bila je profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Marjana Fržolić iz Križevaca. U svojem je izlaganju otkrila kako svi kineziolozi dobro poznaju sadržaj o kojemu knjiga govori, no da su oni najčešće ljudi kojima je više svojstvena aktivnost i kretanje, a manje sjedenje i pisanje. Stoga je čestitala autorici na trudu i vremenu koji je uložila u pisanje knjige kojom se popularizira tjelesna i zdravstvena kultura.

Na kraju se okupljenima obratila i sama autorica knjige, dr. sc. Maja Zegnal Koretić. Zahvalila je svima koji su okupili na promociji njezina „prvorođenca”, prve samostalne knjige, no pisanje joj nije strano jer je autorica brojnih stručnih članaka i suatorica udžbenika kineziologije, upravo s kolegicom Breslauer. Dotaknula se i podnaslova knjige „Najvažniji predmet u školi” ustvrdivši kako samo zdravo i fizički aktivno dijete može učiti i biti uspješno u ostalim predmetima.

Predstavljanju knjige prisustvovao je uime Grada Križevaca pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

U glazbeno-scenskom prigodnom programu sudjelovale su plesačice mlađe školske dobi Plesnog centra Ritam Križevci pod vodstvom Siniše Kraševca.

O knjizi

Autorica teksta Marija Zegnal Koretić, kao doktorica znanosti kineziologije i sportska stručnjakinja, fokusira se na važnost i primjenu tjelesne aktivnosti, kako u sportu i sportskoj rekreaciji, tako i u općoj zdravstvenoj kulturi. Tjelesno vježbanje dovodi do značajne veze s obrazovnim sustavom, na što nas upućuje sam podnaslov knjige, Najvažniji predmet u školi.

Dobro strukturiranim i sistematiziranim tekstom autorica jasno definira i upoznaje čitatelja s razumijevanjem osnovnih pojmova koji se odnose na ljudsko kretanje, tjelesno vježbanje i opću tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Posebnu pozornost posvećuje početku primjene tjelesnih vježbi u odgojno-obrazovnom radu prateći njihov razvoj kroz značajne povijesne epohe. Trend razvoja i promjene u primjeni tjelesnog vježbanja na svim obrazovnim razinama uočava se na teritoriju Republike Hrvatske, a u užem smislu i na teritoriju grada Križevaca, stoga tekst u knjizi pod naslovom Zdrav duh u zdravom tijelu zaslužuje pažnju šire akademske zajednica.

Autorica dobro definira ciljeve i zadatke koji se ostvaruju primjenom tjelesnih vježbi tijekom nastavnog procesa, ali i sportom u školi. Ukazuje na važnost tjelesnog vježbanja prateći razvojne značajke djece i mladih, ističući važnost primjene tjelesne aktivnosti i vježbanja u populaciji djece s teškoćama u razvoju. Kako je dobro zdravlje povezano s aktivnim načinom života (kretanje i programirano vježbanje) i prehranom, autorica izdvaja poglavlja Prehrana i Utjecaj štetnih tvari na tijelo, ali govori i o ozljedama, oštećenjima i patološkim stanjima koja mogu biti uzrokovana tjelesnim vježbanjem, koja cijelom tekstu daje dobar kritički osvrt.

izv. prof. dr. sc. Romana Romanov

Gledajući u cjelini pisani materijal pod nazivom Zdrav duh u zdravom tijelu: Najvažniji predmet u školi autorice dr. sc. Marije Zegnal Koretić, može se zaključiti da je riječ o edukativnom, kvalitetnom i akademski pisanom materijalu. Lako je čitljiv i svi ga mogu razumjeti. Pisani materijal svoju primjenu može naći u široj populaciji zbog tema koje autorica opisuje u svim poglavljima. Čitajući ovu knjigu, mišljenja sam da je sadržaj u skladu sa stručnim i znanstvenim, odnosno teoretskim objašnjenjima. Stečeno znanje primjenjivo je na slične ili nove izazove na temu Zdrav duh u zdravom tijelu. Stoga kao kineziolog svakako preporučujem ovu knjigu kao dio osobnog i stručnog usavršavanja.

Marjana Fržović, prof. kineziologije

O autorici

Marija (Maja) Zegnal Koretić, djevojački Šimonek, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je 1982. na Fakultetu za fizičku kulturu. Potom završava studij kineziološke edukacije i stječe titulu magistra kineziologije. Doktorirala je 2017. na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu. Za vrijeme školovanja aktivno se bavila sportom, prvo nogometom, a zatim rukometom u RK Lokomotiva Zagreb.

U Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima zapošljava se 1981. kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, a od 1983. radi u Učeničkom domu Križevci. U tri je mandata voditeljica stručnog vijeća učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske.

U slobodno vrijeme bavi se stručnim i znanstvenim radom u području edukacije, sporta, turizma i rekreacije. Osnivačica je Udruge kineziologa Križevci i križevačkog Ženskog rukometnog kluba. Od 2009. voditeljica je hrvatskog ogranka međunarodne mreže Sportmeet sa sjedištem u Italiji. Od 2009. do 2020. bila je vanjska suradnica na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu kao viši predavač iz kolegija Tjelesna i zdravstvena kultura i Sustavi natjecanja u sportu. Kao kineziolog sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. U koautorstvu je objavila udžbenik Osnove kineziologije te 12 znanstvenih i 27 stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Dobitnica je Nagrade za sportskog djelatnika grada Križevci 1993. i Zahvalnice za dugogodišnji rad Hrvatskoga kineziološkog saveza 2005. Dugogodišnja je članica i suradnica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

O predstavljačicama

Doc. dr. sc. Nevenka Breslauer profesorica je visoke škole u trajnom zvanju na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Od 2011. do 2019. bila je dekanica na istome veleučilištu.

Autorica je i suautorica 40 znanstvenih radova, 63 stručna rada te jedne knjige. Bila je urednica časopisa i zbornika na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu od 2009. do 2019. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama te održala tridesetak seminara za učitelje razredne nastave iz područja tjelesne i zdravstvene kulture za sjeverozapadnu Hrvatsku. Koordinatorica je na nekoliko prekograničnih projekata, aktivno sudjeluje u projektima „Wonderland” i „Poticanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva primjenom inovativnih pristupa”.

Dobitnica je nagrade kluba rektora Europe 2013., nagrade ESQR za kvalitetu 2014., nagrade Organizacije World Confederation of Business (Houston, SAD) 2017. te godišnje nagrade Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području znanosti i obrazovanja 2019.

Marjana Fržović

Marjana Fržović rođena je 1972. u Slavonskom Brodu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet za fizičku kulturu završila je 2001. Cijelo vrijeme studija aktivno je igrala rukomet u zagrebačkim klubovima. Još kao apsolventica 1997. zaposlila se u OŠ Ljudevita Modeca, počela voditi izvannastavnu aktivnost ženski rukomet, a 2000. osnovan je Ženski rukometni klub Radnik u kojem je i  danas trenerica.

Kao učiteljica ostvarila je niz rezultata na školskim državnim natjecanjima u rukometu, krosu i streljaštvu. Godine 2020. dobila je nagradu u projektu #BeCROactive Ministarstva turizma i sporta,  a 2021. napredovala je u zvanje učitelj savjetnik.

Zapažene rezultate ostvaruje i kao trenerica ženskog rukometnog kluba, od kojih je najveće osvojeno 3. mjesto 2017. na Državnom prvenstvu za 2004. godište. Od 2018. predsjednica je Udruge kineziologa Križevci. Iste je godine proglašena najboljom trenericom grada Križevaca. Organizatorica je sportskih projekata Kalnik trail, Sportsko ljeto i Sportmeet. Godine 2020. dobila je zahvalnicu Hrvatskog kineziološkog saveza za uspješan dugogodišnji rad u struci.