Nova knjiga: Lirski referendum – I stihovi dišu

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima može se pohvaliti novim lijepim izdanjem, antologijom Lirski referendum I stihovi dišu s podnaslovom Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske.

RIJEČ UREDNICE

Ideja za knjigu Lirski referundum – I stihovi dišu nastala je u godini obilježavanja 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, kad smo u križevačkom Ogranku odlučili odabrati najljepše hrvatske stihove po izboru čitatelja. Želja nam je bila potaknuti što veći broj čitatelja da se uključe u biranje najljepše pjesme nekog hrvatskog pjesnika. Na mrežnim stranicama Ogranka i Središnjice zamolili smo čitatelje da nam pomognu izabrati autora i naslov svoje najomiljenije pjesme, a pjesme koje dobiju najviše glasova, obećali smo otisnuti u prigodnoj zbirci. U našoj su anketi sudjelovala 324 čitatelja koji su odabrali ukupno 133 pjesme 43 hrvatska pjesnika. Neposredan poticaj za provođenje ovakva izbora bila je antologija sto najdražih pjesama (The Nation’s Favourite Poems) po izboru britanskih gledatelja i slušatelja koju je prije više od dvadesetak godina objavila ugledna britanska radiotelevizijska kuća BBC. Britanci su na opće iznenađenje, umjesto očekivanim popularnim stihovima velikih pjesnika Williama Shakespearea ili Williama Wordswortha, dali najviše glasova pjesmi Ako engleskoga nobelovca Rudyarda Kiplinga, široj publici poznatijega po zbirci pripovijedaka Knjiga o džungli. U toj su anketi uopće slavni prošli slabije, živi su pjesnici također dobili vrlo malo glasova, iako je u to doba vladao tzv. boom poezije. Matičini čitatelji, za razliku od Britanaca, najviše su glasova dali pjesmama Dobriše Cesarića, a najomiljenija pjesma postala je Ti koja imaš nevinije ruke Vesne Parun. Na drugom je mjestu Cesarićeva Voćka poslije kiše, a treće mjesto dijele Šimićeva Opomena i Ujevićeva Igračka vjetrova. Osim spomenutih pjesnika, prvih deset mjesta očekivano zauzimaju stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića i Antuna Gustava Matoša.

U ovoj su antologiji objavljene sve predložene pjesme, razvrstane u 15 skupina prema broju dobivenih glasova, a unutar svake skupine autori i njihova pjesma navedeni su abecednim redom. Knjiga također donosi odličan predgovor književnika Pavla Pavličića pod nazivom Lirski referendum, a na kraju zbirke je indeks pjesnika za lakše snalaženje. Za ilustracije se pobrinula Senka Pleše, učiteljica likovne kulture.

Križevački Ogranak Matice hrvatske objavljuje ovu zbirku stihova o 180. jubileju Matice hrvatske na dar svim ljubiteljima lijepe riječi i hrvatskoj poeziji u čast.

Renata Husinec