Predavanje o Egiptu

U organizaciji Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i Ogranka Matice hrvatske Križevci, u četvrtak je u prostorijama VGU-a održano putopisno tematsko predavanje „U pohode Egiptu – od Frana Gundruma do Franje Husinca”.

Predavačica, Renata Husinec, i sama sudionica ovog drugog pohoda križevačkih liječnika Egiptu, uz mnoštvo zanimljivih projekcija približila je publici mitsku zemlju Egipat „gdje sve počinje”, koju su u razmaku od stotinu godina pohodila dva znana križevačka liječnika, Fran Gundrum i Franjo Husinec.

Još dublje, povezanost ova dva zanimljiva putopisa, naglašava činjenica da je Franjo Husinec već dulje vrijeme snažno zaokupljen Gundrumovim likom i djelom, te je autor opsežne biografije ovog slavnog Križevčanina. Kako je i sam Gundrum svoj put u Egipat opisao živom riječju, tako su na inicijativu križevačke Matice hrvatske oba egipatska putopisa tiskana i objavljena kao kulturološki kuriozitet.

Svoje viđenje Egipta i svoje fotografske utiske sa ovog drugog putovanja, ovom je prilikom sa zainteresiranom publikom podijelila vrsna predavačica Renata Husinec.