Izložba „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej Križevci organizirali su izložbu „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”. Na otvorenju izložbe 21. veljače 2023. u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci prisustvovali su gradonačelnik Mario Rajn, župan Darko Koren, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominiković, član glavnog odbora MH i počasni građanin grada Križevaca Stjepan Sučić te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec. Sonet Franje Markovića Plemenitim darovateljicam svojim, dičnim Hrvaticam Križevankam  i sonet Tonka Maroevića Par rima o Križevcima pročitao je Ozren Bogdanović, a u glazbenom dijelu programa nastupili su mlada sopranistica Dunja Rebić uz glasovirsku pratnju  Darka Golubića.

Predsjednik Matice hrvatske i književnik Miro Gavran govorio je o misiji Matice usred trenda globalizacije te ocijenio kako je križevački Ogranak jedan od najaktivnijih koji djeluju u Hrvatskoj. Predsjednica Ogranka Renata Husinec objasnila je povezanost Matice hrvatske i Križevaca koja datira od prvih dana Matice jer su četiri od prvih trideset pravih utemeljitelja Matice bili Križevčani, te predstavila izložbu.

Izložba se sastoji od brojnih dokumenata, originalnih izdanja knjiga, časopisa, kalendara, kataloga, poziva i plakata više od 600 događanja u organizaciji Matice. Izloženo je i šest panoa na kojima je prikazana povijest Matice i križevačkoga Ogranka te najznačajnija događanja koja je organizirao Ogranak od 1990. do danas. Autorice su panoa Renata Husinec i Martina Valec-Rebić. Posjetitelji su imali mogućnost prolistati iscrpnu arhivu Ogranka koja se sastoji od 30-ak registratora koju je marljivo skupljao Franjo Husinec, kao i fotoalbume koje je priredila Vesna Zednik. Križevački ogranak dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad, pa su izložene zlatne, srebrne i brončane plakete MH, priznanja Grada Križevaca i drugih institucija. Također, digitalizirani su stari video i audiozapisi, pa su se tako mogle pogledati snimke posjeta Dragutina Tadijanovića Križevcima 2001. ili poslušati govor Vlade Gotovca koji je izgovorio u Križevcima 1992., a koji je kasnije ušao u knjigu njegovih govora.

Kao uspomenu na ovaj događaj predsjednik Gavran ponio je iz Križevaca krušno srce, rad Vlaste Kliček, a Stjepan Sučić čokoladno srce s natpisom „Živjela Matica hrvatska”, koje je izradila čokolaterija Hedona.

Izložbu su postavili Renata Husinec, Franjo Husinec, Martina Valec-Rebić, Danijela Zagorec i Marijana Ivanek-Martinčić uz pomoć kustosa Gradskoga muzeja Ozrena Blageca i pomoćne radnice muzeja Marije Rogine.

Fotografije: Martina Valec-Rebić, Ozren Bogdanović

JOŠ FOTOGRAFIJA: Prigorski.hr