Predavanje akademika Stjepana Damjanovića

U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Križevcima u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice Franjo Marković  gostovao je 1. ožujka 2023. akademik Stjepan Damjanović s predavanjem Glagoljični dio hrvatske pisane tradicije.

Bilo je riječi o više od pola tisućljeća hrvatske glagoljske pismenosti, nepravedno zanemarenom kompleksu pisane kulture koji na svim područjima, u liturgiji, civilnoj administraciji, te pomalo i književnosti prednjači na povijesnim prostorima Hrvata. Na glagoljici nastaju prvi hrvatskojezični tekstovi, poput Baščanske ploče, prvi pravni tekstovi, poput Vinodolskog zakonika te prve liturgijske knjige.

Također, na glagoljici je tiskan hrvatski prvotisak, Misal po zakonu rimskog dvora. Datum tiskanja ove važne knjige, 22. veljače 1483., jedan je od najvažnijih datuma hrvatske kulture, a 540 godina od toga događaja bio je ujedno i povod da se ovo predavanje održi baš sada.

Izložen je bio veći broj publikacija na glagoljici i o glagoljici te tri važna pretiska, Misala kneza Novaka, Hrvojevog misala te prvotiska, Misala po zakonu rimskog dvora. U uvodu predavanja učenice 7. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca (Dora Devčić, Pia Sertić, Magdalena Božić, Magdalena Ištok i Tena Petrus) uprizorile su jedan od najljepših biblijskih tekstova, Himnu ljubavi iz Pavlove poslanice Korinćanima.

Moderatorica je bila Martina Valec Rebić, a uime organizatora okupljene je pozdravila predsjednica križevačkog Ogranka MH, Renata Husinec. Publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu, sa zanimanjem je odslušala Damjanovićevo predavanje.

Tekst i fotografije: Zdenko Balog