Tribina Elektronski mediji i hrvatski kulturni krajolik

Elektronski mediji i hrvatski kulturni krajolik tema je tribine koja je 11. prosinca 1997. održana u Križevcima u maloj dvorani Hrvatskog doma na kojoj su govorili gosti s Hrvatske radiotelevizije i pokušali prisutnima predočiti što je to Televizija danas i kakva bi po njihovim mišljenjima trebala biti. Organizator vrlo uspjele tribine koja je potrajala dva i po sata i na kojoj je od posjetitelja bilo puno pitanja za goste, bio je križevački Ogranak Matice hrvatske.

O umjetničkom programu govorila je urednica Marija Peakić-Mikuljan koja je istakla da je na našoj televiziji veliki manjak domaćih serija i da Hrvatska zaslužuje da sa svojim serijama i dramama izađe pred domaću publiku, ali i da ih ponudi stranim zemljama jer za to imamo kvalitetne stvaratelje. Urednik Dokumentarnog programa Miroslav Mikuljan istaknuo je da se mjesečno proizvodi oko 25 dokumentarnih emisija i da treba obuhvatiti što više mjesta i životnih priča ljudi.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Ante Stamać također je ukazao na to što televizija znači u današnje vrijeme, što se od nje očekuje, te kako bi trebala dokumentirati zbilju. Koliki je bio interes Križevčana na sinoćnjoj tribini za ovu temu pokazuje i velik broj pitanja upućen gostima, te iako je tema bila Hrvatski kulturni krajolik, govorilo se puno šire, i o politici, informativnom programu, jeziku televizije, a Križevčani su se založili za što manje nasilja u filmovima, te zapitali i o osnivanju Foruma 21. Kao što je istaknuo član Uprave HRT-a Mirko Galić, to je stručna profesionalna inicijativa, a ne politička ni stranačka. Televizija mora odražavati sve bogatstvo hrvatskog duhovnog, političkog i kulturnog života, i da bi se to moglo, mora se mijenjati mnogo toga. To su motivi koji su doveli do osnivanja Foruma 21 koji ide za time da se podigne razina profesionalnosti novinarstva na televiziji i razina programa kroz dijalog, objasnio je Mirko Galić.

Na kraju se predsjednica križevačkog Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec zahvalila gostima ali i brojnoj publici, koja je pokazala izuzetan interes za izlaganje gostiju, i svojim brojnim i kvalitetnim pitanjima učinila ovu tribinu izuzetno uspješnom.